ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

20. Marts 2012 /Nr.12 (711)

Par transporta līdzekļu vadītāju (dokumentu) pārbaudēm bez redzama iemesla
8 komentāri
Normunds Šlitke
zvērināts advokātszvērinātu advokātu birojā "Kaniņa, Šlitke un Snipe" 

2010. gada 22. martā pēc tiesas sēdes Latgales priekšpilsētas tiesā, kas beidzās ap plkst. 11:00, manis vadītā automašīna tika apturēta Jersikas ielā dokumentu pārbaudei, norādot, ka tā ir vispārīga dokumentu pārbaude un alkohola eksprestests, ko paredzot likums "Par policiju". Ņemot vērā to, ka esmu aktīvs principu "uzvarētājus nesoda" un "mērķis attaisno līdzekļus" piemērošanas publisko tiesību jomā pretinieks, apturēšanu un dokumentu pārbaudi apstrīdēju.

Uzskatu, ka Latvijas Republikas kā demokrātiskas valsts tiesību sistēma paredz, ka personu, tostarp automašīnu un tās vadītāju, var apturēt dokumentu pārbaudei tikai gadījumos, ja ir pamats aizdomām, ka ir noticis likuma pārkāpums vai ja tanī ir cits svarīgs iemesls (e.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (8)
8 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
torba
23. Marts 2012 / 14:29
0
ATBILDĒT
Citāts no tava komentāra (un likuma Par policiju) tikai es tavus luielos burtus aizstāšu ar mazajiem, izņemot trīs vārdus, kas parāda nosacījumu tiesību izmantošanai : \"..12. pants. Policijas darbinieka vispārējās Policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības:

20) apturēt transportlīdzekli un izdarīt tā apskati, JA IR PAMATS DOMĀT, ka transportlīdzekļa vadītājs pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā.\"

tieši to tiesa ir arī pētījusi vai \"ir bijis pamats domāt\" un pateikusi, ka šāds pamats nav bijis! šim pamatam, šim aizdomām ir jābūt pietiekamām un redzamām! Lai kādu turētu aizdomās par administratīva pārkāpuma izdarīšanu, nepietiek (piemēram) ar to, ka policistam nakts laikā ir garlaicīgi un viņam ir aizdomas, ka visas automašīnas, kas tiek vadītas naktī, tiek vadītas bez tiesībām vai kramā utt
BB
21. Marts 2012 / 13:38
0
ATBILDĒT
Paldies! par veltīto laiku tiesu prakses veidošanā.
padoms
21. Marts 2012 / 11:40
0
ATBILDĒT
Paldies raksta autoram. Šī ir tēma par kuru patiesi ir jārunā un tas ir izdarīts pareizē virzienā.

šķiet izcilajam raksta \\\"nolicējam\\\" ir attāla izpratne par normu tulkošanu un valsts pārvaldi kopumā. Ir sajūta, ka viņš ir viens no tiem, kas aplami piemēro likumu \\\"Par policiji\\\" Iesaku pievērst uzmanību vārdiem \\\"atbilstoši dienesta kompetencei\\\" - likumā uzskaitītās tiesības nav pamats voluntārai rīcībai (izcilnieks atbalsta principu, ja ir mugurā forma tad rīkojos pēc saviem ieskatiem un izpratnes, nē, tā darīja 90jos, un tam ir jāmainās. Tieši priekšnieks (vārda plašākā nozīmē) nosaka šo individuālā policista kompetenci (var būt arī izņēmumi, protams, kad viņš rīkojas atbilstoši ad hoc situācijai)un bet likums (uzskaitītās tiesības) dod manevra iespējas kompetnces(uzdevuma) izpildei.
Lasītājs
21. Marts 2012 / 09:25
0
ATBILDĒT
Paldies raksta autoram par centību un veltīto laiku tiesu prakses veidošānā. Domāju, ka tieši pateicoties šādiem cilvēkiem, Latvijas Republika tiek veidota par tiesisku valsti un ikviens no mums var justies drošāk, ka tiesību aktos noteiktās presonas tiesības nebūs tikai deklaratīvs sauklis, bet praksē tiks arī ievērotas.
andis
20. Marts 2012 / 17:10
0
ATBILDĒT
Domājams, ka raksts varēja būt kvalitatīvāks, tomēr raksata ideja saglabātos un jautājums ir aktualizējams. Domājams, ka problēma ir meklējama iekš tā, ka 1) priekšniecība neizskaidro elementāras lietas lietas – ceļu policistu tiesības un pienākumus; 2) ceļu policisti reizēm „pārcenšas”.



Jautājuma aktuālitātei viens sižets tieši par tēmu

http://www.youtube.com/watch?v=muFWfhyiP5c



nedaudz attalinātāk par tēmu

http://www.youtube.com/watch?v=axpj1RHfeHg



visbeidzot viens sižets kas nav tieši saistīts ar ceļu policijas tēmu, bet kas ir stipri skaudrāks un pār ko būtu laibi, ja kāds no mums uzņemtos papētīt

http://www.youtube.com/watch?v=uSQKbM2hF6Q



varbūt atsaukt mūsu dalību no visām miera misijām un visus resursus novirzīt uz to, lai tauta pašu mājās jūtas droša? Kādas būtu sankcijas no NATO? Rājiens? It kā iekšējā kārtībā būtu svarīgāka. A ja kāds varenais ienāks Latvija, tad NATO jau nu visticām paies maliņā, pat ja Latvija būs NATO paraugzēns.
Sems
20. Marts 2012 / 16:47
0
ATBILDĒT
Advokātiņam nav ko darīt kā kasīties. Ceru, ka ja nozags viņa automašīnu, policija zagli neapturēs, lai nesaņemtu pārmetumus par patvaļu.
Tiesību aizstāvis
20. Marts 2012 / 16:39
0
ATBILDĒT
Manuprāt, gan rakstā, gan arī spriedumā skaidri un gaiši pateikts - ja tas nav policijas reids un vadītājs nav pārkāpis CSN vai citu likumu prasības un ja ceļu policijas darbiniekam nav ne mazāko aizdomu par to, ka vadītājs ir alkohola reibumā,alkohola ietekmes pārbaude ir prettiesiska. Aizdomām par pārkāpumu jābalstās uz konkrētiem faktiem, nevis tikai tāpēc ka kādam kaut kas liekas.

P.S.Arī es neesmu pret preventīvajiem pasākumiem ceļu satiksmē, tikai ja tie tiek veikti likumā noteiktajā kārtībā. Cerams, ka ar šo spriedumu ceļu policijas tiesiskā patvaļa mazināsies :)
Vai tik šis skribents nav drusku tērēts?
20. Marts 2012 / 15:02
0
ATBILDĒT
Pirms rakstīt:

\"Ievērojot to, ka saskaņā ar likuma \"Par policiju\" 20. panta pirmās daļas 18. punktu, lai atklātu transportlīdzekļu vadītājus, kuri vada transportlīdzekli alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu ietekmē vai bez transportlīdzekļu vadīšanas tiesībām, policijas darbiniekam IR TIESĪBAS TOS APTURĒT TIKAI PĒC Valsts policijas vai teritoriālās policijas pārvaldes PRIEKŠNIEKA NORĀDĪJUMA PLĀNOTU PASĀKUMU IZPILDES LAIKĀ, tad policijas darbiniekam nebija tiesības pieprasīt, lai pieteicējs veic testu alkohola koncentrācijas noteikšanai pieteicēja izelpojamā gaisā.\",



skribentam derētu pamācīties sistēmiski interpretēt tiesību normas -



likums \"Par policiju\"



10. pants. Policijas darbinieka pamatpienākumi

Saskaņā ar policijas uzdevumiem policijas darbinieka PAMATPIENĀKUMI atbilstoši dienesta kompetencei IR:

1) NODROŠINĀT KĀRTĪBU UZ CEĻIEM, IELĀS, laukumos, parkos, sabiedriskā transporta līdzekļos, lidostās, ostās, stacijās un citās publiskās vietās, lai garantētu personu un sabiedrības drošību;



12. pants. Policijas darbinieka vispārējās tiesības

Policijas darbiniekam, PILDOT viņam UZLIKTOS PIENĀKUMUS atbilstoši dienesta kompetencei, IR TIESĪBAS:

20) APTURĒT transportlīdzekli UN IZDARĪT tā APSKATI, JA IR PAMATS DOMĀT, ka transportlīdzekļa vadītājs pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā.



Kā redzams, tad LIKUMS, NEVIS PRIEKŠNIEKS, policistam noteic pienākumu uzturēt kārtību un attiecīgi ŠIS PATS LIKUMS dod zināmas pilnvaras šī uzdevuma īstenošanai.

Likuma 12.panta 20.punkts (tiem, kas neprot lasīt) par pilnīgi pietiekamu pamatu apturēšanai atzīst kārtības sarga aizdomas par pārkāpuma iespējamību.



Secinājums:



Publisks apgalvojums, ka alkohola koncentrācijas pārbaudes veikt drīkst vienīgi policijas reidu laikā, nav piedienīgs personai, kura sevi vēlas dēvēt par juristu.
visi numura raksti
Kalvis Torgāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Valsts pārvaldes iestāžu divi statusi ir realitāte
Izlasot E. Danovska un J. Briedes rakstu "Publisko tiesību subjektu civiltiesiskais statuss"1 (turpmāk – komentāru raksts), rodas sajūta, ka Valsts pārvaldes iekārtas likums (VPIL) 2002. gadā ir pilnībā pārvērtis ne tikai valsts ...
14 komentāri
Mārtiņš Gailis
Skaidrojumi. Viedokļi
Mērķis vai sekas: konkurenci ierobežojošu vienošanos aizlieguma piemērošanas analīze
Konkurences likuma (turpmāk – KonkL) 11. panta pirmajā daļā noteikts, ka ir aizliegtas tirgus dalībnieku vienošanās, kuru mērķis vai sekas ir konkurences ierobežošana Latvijas teritorijā. Šā panta pirmā daļa ietver septiņus ...
1 komentāri
Juris Pūce
Nedēļas jurists
Juris Pūce
1 komentāri
Jānis Dzanuškāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Pedagogs – paraugs sabiedrībai bez aizdomu ēnas
2011. gada marta beigās plašsaziņas līdzekļos izskanēja ziņa, ka, izskatot kādas Kuldīgas novada izglītības iestādes direktora prasības lietu par atjaunošanu amatā, Augstākās tiesas Senāts nolēmis apturēt tiesvedību lietā un ...
3 komentāri
Augstākā tiesa
Notikums
Augstākā tiesa apkopo darba rezultātus
Pagājušajā piektdienā, 16. martā, notika ikgadējā Augstākās tiesas tiesnešu kopsapulce jeb plēnums. Pasākuma darba kārtībā – pārskats par 2011. gada darbu, kā arī vairāku tiesnešu pašpārvaldes institūciju locekļu ...
AUTORU KATALOGS