ŽURNĀLS

26. Jūnijs 2001 /Nr.20 (213)

Mūsu visu uzdevums ir vienotas nozaru terminoloģijas izstrāde valsts valodā

LZA locekle, LZA Terminoloģijas komisijas priekšsēdētāja Dr. habil. philol. Valentīna Skujiņa:

Mūsu visu uzdevums ir vienotas nozaru terminoloģijas izstrāde valsts valodā

Referāts “Terminoloģijas komisijas 40 gadu darbības pieredze vienotas latviešu valodas terminoloģijas izstrādei un ieviešanai praksē” LZA sēdē “Latviešu mūsdienu terminoloģijas ieviešanas juridiskie aspekti”, 18.06.2001.

Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA) sēdes uzsvars pamatā orientēts uz to, kā sekmēt terminoloģijas vienotību . Tas ir tāpēc, ka saskaņā ar LR Ministru kabineta noteikumiem Nr. 405 (“Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas nolikums”) tieši tāds ir LZA Terminoloģijas komisijai (TK) noteiktais uzdevums: “vienotas .. nozaru terminoloģijas sistēmas izstrāde valsts valodā”. Šogad LZA TK aprit 55 gadi (ZA pārziņā TK ir kopš 1946.gada), bet mans ziņojums veltīts 40 gadu darbības pieredzei, jo tieši tik ilgi — kopš 1961.gada 16.maija — mans praktiskais un teorētiskās pētniecības darbs ir bijis saistīts ar LZA TK, sākumā sekretāres amatā. Tātad runa ir par pieredzi, kas gūta, tieši vērojot LZA TK darbu dažādu nozaru terminoloģijas izstrādē, tieši tajā piedaloties un to teorētiski vispārinot.

Terminoloģijas attīstība ir cieši saistīta ar teorijas attīstību attiecīgajā nozarē. Terminoloģijas nesakārtotība, terminu daudznozīmīgums, sinonīmija liecina par neizzinātiem, nenorobežotiem nozares jēdzieniem. Latviešu valodā daudzās nozarēs terminoloģija ir izstrādāta augstā līmenī, daudzi nozares speciālisti ir veikuši un veic nozīmīgus teorētiskos pētījumus, teorētisko atziņu fiksēšanai izmantojot precīzus terminus.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Andrejs Melnalksnis
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā pareizi izmantot šaujamieročus pašaizsardzībai
Modris Žeivots
Skaidrojumi. Viedokļi
Kā ar vienotu likumu regulēt šaujamieroču lietošanu
Informācija
Par apmācības programmas, eksāmenu pieņemšanas kārtības teorētisko un praktisko zināšanu pārbaudei par šaujamieroču un gāzes pistoļu (revolveru) pielietošanas nosacījumiem un iegādāšanās, reģistrācijas, glabāšanas, nēsāšanas, realizācijas, pārvadāšanas un pielietošanas kārtību, eksāmenu pieņemšanas komisijas un apliecības izsniegšanas maksas pakalpojumu veidu, izcenojumu un iegūto naudas līdzekļu izlietošanas kārtības apstiprināšanu
Informācija
Par pareizu latviešu valodu un korektu juridisko terminoloģiju
Kārlis Timmermanis
Skaidrojumi. Viedokļi
Lai veidotos vienota terminoloģija, jāizdod saistoši valstiski noteikumi
AUTORU KATALOGS