ŽURNĀLS Intervija

4. Februāris 2014 /Nr.5 (807)

Administratīvās tiesas juridiskās kultūras telpā
Veronika Krūmiņa intervijā JURISTA VĀRDAM
2 komentāri
Foto: Boriss Koļesņikovs

Administratīvajai tiesai 2014. gadā aprit 10 gadi. 2004. gada 1. februārī stājās spēkā Administratīvā procesa likums, 2. februārī darbu uzsāka Administratīvā rajona tiesa un Administratīvā apgabaltiesa, bet 6. februārī – Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments. Lai uzzinātu, kādi ir bijuši šie 10 gadi, raugoties no Augstākās tiesas puses, "Jurista Vārds" aicināja uz sarunu Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāju Veroniku Krūmiņu, kas ir departamenta priekšsēdētāja kopš 2007. gada. Par Augstākās tiesas tiesnesi ievēlēta 2005. gadā, līdz tam bijusi tiesnese Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesā un Administratīvajā apgabaltiesā, kā arī Tieslietu ministrijā Kodifikācijas departamenta direktore, valsts sekretāra vietniece likumdošanas jautājumos un valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos, strādājusi Valsts kancelejas Juridiskajā departamentā.

2014. gadā aprit 13 gadi kopš Administratīvā procesa likuma pieņemšanas, 10 gadi kopš tā spēkā stāšanās un administratīvo tiesu darba uzsākšanas. Kā jūs jūtaties, aizvadot šo pirmo desmitgadi?

Man jāsaka, ka pēc pieciem gadiem sajūtas nebija tik labas, kādas tās ir tagad. Pēc pirmajiem pieciem gadiem bija tendence palielināties tiesvedību skaitam un bija uzkrājies liels lietu skaits, kā arī lietu izskatīšanas termiņi nebija atbilstoši saprātīgam tiesvedības termiņam. Šobrīd pēc Administratīvā procesa likuma grozījumiem ir manāma tendence, ka lietu iztiesāšanas ilgums samazinās. Administratīvā rajona tiesa skata lietas ļoti labā termiņā – mazāk par gadu. Vienīgi Administratīvajā apgabaltiesā šī tendence nav tik laba. Likumdevējam būtu jāizvērtē, vai nebūtu palielināms apgabaltiesas tiesnešu skaits. Tomēr kopējais lietu izskatīšanas termiņš administratīvajā tiesā ir samērīgs. Arī administratīvās tiesas visu instanču argumentāciju kvalitāte ir laba. Līdz ar to iekšējās sajūtas par sistēmu ir pozitīvas.

Būtu jārunā par plašāku judikatūras analīzes veikšanu un tiesneša atbalsta personāla stiprināšanu. Atsevišķu procesuālu jautājumu izšķiršanu par formālo likuma prasību ievērošanu varētu uzticēt pat ne tiesneša palīgam, bet tai pašai tiesas kancelejai, piemēram, attiecībā uz valsts nodevas vai drošības naudas samaksu, norakstu pievienošanu, dokumentu parakstīšanu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (2)
2 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Seskis
7. Februāris 2014 / 09:12
3
ATBILDĒT
Administratīvās tiesas jau neredz to vienkāršās tautas sāpi!
Kad prasīju pašvaldībai dzīvokli tuvāk sieviņas kapam, tiesa visbeidzot lūgumu apmierināja, bet dzīvoklis atradās netālu no sievasmātes kapa, kas uzskatāms par klaju ņirgāšanos par procesa dalībnieku.
Ja pirmos 9 gadus Administratīvās tiesas smēlās padomiņu J.Paines grāmatā, tagad minētajai grāmatai pievienoti Administratīvā procesa likuma komentāri, tas ir, tiesa atsaucas uz pašu sarakstītiem kalamburiem.
Tiesai vienalga, ko lūdz procesa dalībnieks, jo administratīvā tiesiskuma vakuumā vibrē "saprātīgā pieteicēja" veidols - procesuāli ambivalents fenomens, kurš vienmēr izsaka tiesai vēlamos lūgumus.
Gluži kā mitoloģiskajā Prokrusta gultā, vienkāršās tautas mazais cilvēks tiek lauzts un locīts, lai viņa sāpi un slāpes pēc tiesiskuma ietūcītu tiesas izveidotajās stīgu teorijas formulās, un spriedumos jālasa par oktagonālajām intencijām (domas par domām), prizmisko duālismu u.t.t.
Ne velti Ģenerālprokurors E.Kalnmeijera kungs, izlasot pirmās frāzes tiesas spriedumā, šaušalās iebrēcās - Pilnīgs sviests!
mazgudrais > Seskis
7. Februāris 2014 / 11:25
0
ATBILDĒT
ja jau ģen.proks to ir pamanījis, tad vizmaz viņš nav bezcerīgs gadījums (par tiesām labāk paklusēšu), tas šajā lietā ir pozitīvais, manuprāt
visi numura raksti
Jurista Vārds
Numura tēma
Administratīvais process Latvijā: no idejas līdz likumam un tiesai  
Sagaidot Administratīvā procesa likuma un administratīvo tiesu desmito gadadienu, žurnāls "Jurista Vārds" 2014. gada 23. janvārī aicināja uz tikšanos un diskusiju par administratīvā procesa izveidi Latvijā, kurā piedalījās ...
Ilze Dubava
Intervija
Sistēmu vienmēr var uzlabot
Sagaidot administratīvo tiesu desmitgadi, žurnāls "Jurista Vārds" uz sarunu aicināja Administratīvās apgabaltiesas priekšsēdētāju Māri Vīgantu. Par tiesnesi M. Vīgants strādā kopš 2001. gada, kad Saeima viņu iecēla un ...
Dina Gailīte
Intervija
Administratīvās rajona tiesas darbs ir organizēts optimāli
Ilze Freimane par Administratīvās rajona tiesas tiesnesi kļuva 2005. gadā, bet 2006. gadā – par tiesas priekšsēdētāju. Šī pirmās instances tiesa ir lielākā administratīvā tiesa tiesnešu skaita ziņā. Turklāt tā ne vien ...
Numura tēma
Administratīvais process Latvijā: likuma un tiesu tapšanas hronoloģija
Numura tēma
“Jurista Vārda” lasītāju viedoklis
Vērtējumu par administratīvās tiesas darbības pirmo desmitgadi jautājām arī žurnāla lasītājiem. Publicējam viedokļus, kas tika iesūtīti, aizpildot aptaujas anketu portālā juristavards.lv, atbildot uz jautājumiem: 1) vai ir ...
AUTORU KATALOGS