ŽURNĀLS Notikums

28. Aprīlis 2015 /Nr.17 (869)

Augstākā tiesa priekšsēdētāja amatam virza Ivara Bičkoviča kandidatūru
18 komentāri
Foto: Boriss Koļesņikovs

Pagājušajā nedēļā divās tiesu sistēmas institūcijās tika vērtētas Augstākās tiesas (AT) tiesnešu izvirzītās Ivara Bičkoviča un Andra Guļāna kandidatūras AT priekšsēdētāja amatam. AT priekšsēdētāja izvēles process notiek, jo šī gada 16. jūnijā beidzas līdzšinējā AT priekšsēdētāja I. Bičkoviča pilnvaru laiks.

Pirmdien, 20. aprīlī, abus kandidātus uzklausīja un vērtēja Tieslietu padome, piektdien, 24. aprīlī, – AT plēnums. I. Bičkoviča kandidatūra ieguva 23 AT tiesnešu atbalstu, savukārt A. Guļāns – 15 balsis.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (18)
18 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
dr.iur.
28. Aprīlis 2015 / 13:56
0
ATBILDĒT
Uz āru skatoties, Bičkovičs ir simbols vārdam stagnācija. Cik tas atbilst patiesībai, tas ir cits jautājums, bet tā tas ir, un vispār šai valstij, ka te vispār kaut kas var mainīties, neviens reāli vairs netic.
Jurčiks > dr.iur.
28. Aprīlis 2015 / 14:10
0
ATBILDĒT
Sāksim varbūt ar sevi? Piemēram, ievēlot NORMĀLU parlamentu?...
Soģis > dr.iur.
28. Aprīlis 2015 / 14:03
6
ATBILDĒT
Bičkovičam ir viens problēma, un to es atzīstu - vinš neprot runāt publiski. Plēnumā, varat man ticēt, viss bija kārtībā, konkrēti un atbilstoši situācijai. Tāpēc mani arguments par "Sastrēgumstundu" galīgi nepārliecina. Un tāpēc arī AT priekšsēdētāju ievēlē viņa kolēģi, kuri zina, par ko ir runa un ko kurš ir vērts, nevis TV skatītāji, kuriem ir tikai priekšstats "no kastes".
Magone > Soģis
28. Aprīlis 2015 / 14:49
13
ATBILDĒT
Nē, mans priekšstats nav no "kastes". Kā es jau teicu, es skatos darbus, nevis runas. Ja es ko saku, tad ES ZINU, ko es saku. Es savā darbā esmu atskatījusies negodīgus tiesnešus. Esmu arī redzējusi un ja, nepieciešams, varu iesniegt pierādījumus rakstveidā, kā Bičkovičš nereaģē uz tiesnešu pārkāpumiem. Var jau aizsegties ar vārdiem, ka tiesnesis nesaprata likumu, bet ir skaidrs, ka nesaprata, jo bija izdevīgi nesaprast. Par kaut kādu ētiku nemaz nerunājot.
Es neesmu jurists, kurš te izklaidējas, rakstot komentārus. Bet neuzskatu, ka komentāri ir domāti grēksūdzei un niansētai lietas apstākļu analīzei. Ja es saku, tad es zinu, ko es saku.
Jurčiks > Magone
29. Aprīlis 2015 / 08:47
0
ATBILDĒT
Varbūt var īsos vārdos pateikt, par kādiem tiesnešu pārkāpumiem tās sūdzības bija?
Magone
28. Aprīlis 2015 / 10:05
5
ATBILDĒT
Drausmīgi!!! Skaidri redzams, ka tiesneši pārmaiņas nevēlas. Labāk izvirzīt Bičkoviču, kurš viņus vienmēr attaisnos un piesegs. Tas, ka sistēma stagnēs, kam tas interesē. Katrs domā tik par savu labumu.
Soģis > Magone
28. Aprīlis 2015 / 12:45
3
ATBILDĒT
Jūs nebijāt klāt AT Plēnumā. Pēc Guļāna uzstāšanās es vispār brīnījos, kādu apsvērumu dēļ vispār kāds varētu par viņu balsot. Pilnīgi tukša, nekonkrēta runa; uz uzdoto jautājumu - bet ko konkrēti darīsiet, atbilde bija apmēram "tad jau redzēs". Piedodiet, bet par tādām "pārmaiņām" neviens saprātīgs cilvēks nebalsoja. Turklāt tā sistēma nemaz tā nestagnē, kā dažam labam gribas to redzēt.
Magone > Soģis
28. Aprīlis 2015 / 13:30
7
ATBILDĒT
Tur jau tā lieta, ka cilvēki bieži vien tiek vērtēti pēc runām, bet nevis pēc darbiem. Turklāt, skatoties raidījumu TV 1 "Sastrēgumstunda", bija kauns klausīties Bičkoviču –tukšu salmu kulšana, vispārīgas frāzes it kā lasītu no likuma visus savus pienākumus. Bet konkrēti priekšlikumi nesekoja. Tiesneši var darīt ko grib, kā grib, nekādi sodi neseko, redziet, viņi pēc Bičkoviča domām, nabadziņi, kļūdās visu laiku. Un, kamēr nav tiesu prakses apkopojuma konkrētā jautājumā, kļūdīties drīkst. Ir vieni un tie paši tiesneši, kuri to vien dara, kā "kļūdās". Nemaz nerunājot par kādu tiesnešu ētiku. Bičkovičam vienalga. Nokaunējies būtu!
Šis balsojums lai paliek uz jūsu sirdsapziņas.
Jurčiks > Magone
28. Aprīlis 2015 / 14:16
2
ATBILDĒT
Un kuri tad ir Guļāna darbi, ja drīkst vaicāt?
Soģis > Magone
28. Aprīlis 2015 / 14:15
3
ATBILDĒT
Turklāt ar manu sirdsapziņu viss ir kārtībā. Vislabākajā. Parūpējieties labāk par savu, jo kaut kā neticas, ka cilvēks, turklāt jurists, var rtiru sirdsapziņu mesties vienā galējībā, nenoskaidrojot lietas apstākļus.
Soģis > Magone
28. Aprīlis 2015 / 14:08
5
ATBILDĒT
Parādiet man pāris piemērus, kurās valstīs un kādos gadījumos tiesnešus sauc pie atbildības par nepareizu likuma interpretāciju. Tad runāsim tālāk. Pa starpām padomājiet par to, ka tiesnešu disciplinārkolēģija izskata, negribu samelot, tāpēc precīzu ciparu nesaukšu, taču, šķiet, ka padsmit lietas gadā.

Tā ir atkal žurnālistu sacelta psihoze bez pamata. Viss notiek. Tas, ka publika to nezina, nav nekāds brīnums. Publika zina tikai to, kas nāk no "kastes". Un kastē žurnālisti liek tikai to informāciju, kura noder publicitātes (lasi - skandāla) veidošanā.
Johans > Soģis
28. Aprīlis 2015 / 13:17
0
ATBILDĒT
Dārgo Soģi!
Šādā situācijā abildīga rīcība būtu nebalsot ne par vienu no abiem un meklēt citu kandidātu.
Soģis > Johans
28. Aprīlis 2015 / 13:20
5
ATBILDĒT
Tas ir viens no iespējamajiem viedokļiem. Par laimi neviens nevar citam savu viedokli uzspiest.
Jurčiks > Soģis
28. Aprīlis 2015 / 18:58
1
ATBILDĒT
Hmm, tie, kuri mīnuso šo komentāru, šķiet, jūtas apbēdināti, ka nevar savu viedokli uzspiest citiem...
Nav tā > Jurčiks
29. Aprīlis 2015 / 09:14
2
ATBILDĒT
Es ieliku "mīnusu" jo es ticu morāles standartiem un nevis morālai visatļautībai, kur viedokļiem ir pēdējais vārds. Reizēm tiešam var būt dažādi viedokļi, bet citreiz "ir" vai "nav" un viss...
Tāpēc aizbildināties ar “tāds mans viedoklis” nē vienmēr ir OK.
Jurčiks > Nav tā
29. Aprīlis 2015 / 15:03
0
ATBILDĒT
Citāts: Reizēm tiešam var būt dažādi viedokļi, bet citreiz "ir" vai "nav" un viss...
===========

Un, protams, to, vai šoreiz ir "reizēm", vai "citreiz" - to izlem tu pats, vai ne?
atkal Nav tā > Jurčiks
29. Aprīlis 2015 / 15:34
0
ATBILDĒT
Redzi, nē...

To izlēmām skatot vispārīgo pieredzi (mores latiņu valodā un ethos grieķu valodā nozīmē parašas).

Bet par to var runāt ļoti daudz. Tagad es "cepu" rakstu, kas būs par šādiem jautājumiem, ka arī par autoritātes lomā vispārējā loģikā un pētniecībā, un par intuitīvam zināšanām un loģiskiem slēdzieniem.

Ceru Tev būs laiks nedaudz pagaidīt....
sponger > atkal Nav tā
30. Aprīlis 2015 / 10:35
0
ATBILDĒT
Pavār, parašas ir ieslodzījuma vietās.
visi numura raksti
Dace Pelše
Skaidrojumi. Viedokļi
Pārkāpuma procedūras un tiesvedības uzsākšana pret Eiropas Savienības dalībvalsti
Latvijas masu medijos ik pa laikam tiek publicēta informācija, ka kādu Eiropas Savienības (turpmāk – ES) tiesību pārkāpumu dēļ Latvijai "draud" sankcijas no ES puses, ka Eiropas Komisija (turpmāk – Komisija) var noteikt Latvijai ...
Sannija Matule
Notikums
Ieskats atvērto durvju dienā “Jurista Vārda” redakcijā  
Valts Stūrmanis
Skaidrojumi. Viedokļi
PVN atskaitīšanas tiesību liegšanas pamati
Jau kādu laiku nodokļu sfērā noris aktīvas diskusijas par nodokļu iekasēšanas efektivitāti un nodokļu sistēmas ļaunprātīgu izmantošanu. Īpaša uzmanība tiek pievērsta pievienotās vērtības nodoklim (turpmāk – PVN), jo tas ...
2 komentāri
Mārtiņš Saule
Skaidrojumi. Viedokļi
Kam pieder nauda, ko ikdienā maksājam kā pievienotās vērtības nodokli
Pavisam ikdienišķa situācija – patērētāji maksā pievienotās vērtības nodokli (turpmāk arī – PVN) jeb naudu, bet nezina, kam tā pieder laikā, kamēr atrodas pie uzņēmuma, kam tā ir iemaksāta. No minētā izriet praksē aktuāls ...
11 komentāri
Ilze Tralmaka, Kristīne Jaunzeme
Viedoklis
Par Saeimas deputāta tiesībām un neaizskaramību
Saeimas dienas kārtībā nonācis neordinārs jautājums. 12. Saeimas sastāvā ievēlēta un deputāta mandātu ieguvusi persona, pret kuru celta apsūdzība un iztiesāšanas stadijā atrodas krimināllieta par noziedzīgu nodarījumu, kas ...
AUTORU KATALOGS