ŽURNĀLS Tiesību prakse

12. Janvāris 2016 /Nr.2 (905)

Tiesiskās vienlīdzības principa ievērošana tiesas spriešanā
Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta spriedums
Lietā SKA–482 / 2015. gada 6. novembrī

Ievērojot tiesiskās vienlīdzības principu un tiesības uz taisnīgu tiesu, tiesai būtu jāpieliek pūles, lai līdzīgi gadījumi (vai vēl jo vairāk identiski gadījumi) tiktu izlemti līdzīgi, jo procesa dalībniekiem ir tiesības sagaidīt un paļauties, ka tie tiesā saņems vienādu taisnību visos līdzīgos gadījumos. Pareizi pielietotai juridiskajai metodoloģijai vajadzētu līdz minimumam samazināt procesa dalībniekiem grūti izskaidrojamu atšķirīgu rezultātu rašanos, pat ja, kā liecina tiesu prakse, šādi gadījumi nav izslēgti nevienā, arī kasācijas tiesas instancē.

Gadījumā, ja tiesa, kas izskata agrāk izspriestai lietai līdzīgu lietu, nonāk pie citiem secinājumiem, tiesiskās vienlīdzības princips prasa, lai tiesa katrā ziņā tiesas spriedumā ietvertu apsvērumus, kādēļ rezultāts šajā lietā ir atšķirīgs. Pat ja vienīgais iemesls ir tas, ka tiesa nevar pievienoties cita tiesas sastāva vērtējumam, tiesai ar attiecīgu argumentāciju tas ir jāatspoguļo spriedumā. Procesa dalībniekiem ir jātop redzamam, ka tiesas spriedums, kaut arī atšķirīgs, nav patvaļīgs, un ka tiesa spēj pamatot savu atšķirīgo viedokli.

Augstākās tiesas Administratīvo lietu departaments šādā sastāvā: tiesnese R. Vīduša, tiesnese V. Krūmiņa, tiesnesis J. Neimanis, rakstveida procesā izskatīja administratīvo lietu, kas ierosināta pēc M.B. pieteikuma par Carnikavas novada domes 2011. gada 21. decembra lēmuma Nr. 22, 8.§, atcelšanu daļā, sakarā ar M.B. kasācijas sūdzību par Administratīvās apgabaltiesas 2014. gada 20. novembra spriedumu.

 

Aprakstošā daļa

[1] Carnikavas novada dome ar 2011. gada 21. decembra lēmumu Nr. 22 uzdeva personām, kuras veikušas patvaļīgu būvniecību, nojaukt žogus, kas atrodas uz pašvaldībai piederošā zemesgabala Mežciema ielā, Garciemā, Carnikavas novadā.

[2] Pieteicēja M.B., kura ir Mežciema ielai pieguļoša zemesgabala īpašniece, vērsās ar pieteikumu administratīvajā tiesā par minētā lēmuma atcelšanu.

[3] Administratīvā rajona tiesa ar 2013. gada 10. jūnija spriedumu pieteikumu noraidīja.

[4] Administratīvā apgabaltiesa ar 2014. gada 20. novembra spriedumu pieteikumu noraidīja. Spriedums pamatots ar turpmāk minētajiem argumentiem (kuri ietver arī Administratīvās rajona tiesas sprieduma argumentiem, kuriem apgabaltiesa pievienojusies).

[4.1] Strīdus žoga būvniecībai atsevišķs būvprojekts nav izstrādāts un akceptēts un būvatļauja nav izsniegta.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Jānis Rozenfelds
Skaidrojumi. Viedokļi
Apbūves tiesības regulējums Latvijā – grozījumi Civillikumā
Likums "Grozījums Civillikumā"1 paredz papildināt šī likuma trešo daļu "Lietu tiesības" ar jaunu trešo A nodaļu, kas stāsies spēkā 2017. gada 1. janvārī (turpmāk – Grozījumi). Šis ir pirmais atjaunotās Latvijas likums, kas ...
Jurista Vārds
Informācija
Atzinība un apbalvojumi par ieguldījumu tieslietu sistēmā  
Pagājušajā nedēļā, 5. janvārī, Ministru kabineta telpās tika pasniegti četri apbalvojumi par īpašiem nopelniem Latvijas tieslietu sistēmas attīstīšanā. Līdzās Ministru kabineta Atzinības rakstam, ko saņēma Egils Levits, un ...
1 komentāri
Ilze Jankeviča
Skaidrojumi. Viedokļi
Galvinieka atbildība, ja galvenajam parādniekam maksātnespējas procesā dzēstas saistības
Pēdējos gados tiesību piemērotāju starpā noritējušas aktīvas debates par galvojuma kā viena no biežāk lietotajiem saistību pastiprinājuma veidiem piemērošanu. Jau krietni sen radītajām galvojuma tiesību normām saskaroties ar ...
4 komentāri
Toms Bordāns
Skaidrojumi. Viedokļi
Juridiskā persona uz apsūdzēto sola jeb atsevišķas piezīmes par “Maximas” krimināllietu
Rakstā aplūkota juridiskās personas krimināltiesiskās atbildības vēsturiskā izcelšanās un teorētiskie aspekti. Tāpat autors ir analizējis "Maximas" jeb tā sauktās Zolitūdes krimināllietā izveidojušos situāciju, ka viena ...
27 komentāri
Rihards Gulbis
Jurista vizītkarte
Rihards Gulbis
AUTORU KATALOGS