ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

22. Janvāris 2019 /Nr.3 (1061)

Komentārs par jēdziena "transportlīdzekļu lietošana" tvērumu Tiesas praksē
3 komentāri
Viktorija Soņeca
Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes doktorante 

Viens no jaunākajiem Eiropas Savienības Tiesas (turpmāk – Tiesa) spriedumiem transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas jomā ir BTA Baltic Insurance Company1 lietā, kur radās jautājums, vai jēdziens "transportlīdzekļa lietošana" aptver situāciju, kurā stāvvietā novietota transportlīdzekļa pasažieris, atverot tā durvis, ir saskrāpējis un bojājis blakus stāvošo transportlīdzekli. Būtiski atzīmēt, ka BTA Baltic Insurance Company nav vienīgā lieta, kurā apskatīts jēdziens "transportlīdzekļa lietošana", jo Tiesa izpratni par šo jēdzienu ir attīstījusi un pilnveidojusi ar judikatūras palīdzību. Līdz ar to apskatā īsumā izklāstīts būtiskākais saistībā ar konkrētā jēdziena tvērumu Tiesas praksē.

Apskatā minētajās lietās sniegta Padomes 1972. gada 24. aprīļa Direktīvas par dalībvalstu tiesību aktu tuvināšanu attiecībā uz civiltiesiskās atbildības apdrošināšanu saistībā ar mehānisko transportlīdzekļu izmantošanu un attiecībā uz kontroli saistībā ar pienākumu apdrošināt šādu atbildību (turpmāk – Pirmā direktīva) interpretācija, jo strīdi turpmāk minētajās pamatlietās radās pirms 2009.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (3)
3 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Romans Skuja
28. Novembris 2019 / 11:20
0
ATBILDĒT
Iegādājos OCTA caur https://www.manapolise.lv .Ņēmu lētāko, tā kā nesaprotu, par ko būtu jāpārmaksā, t.s. cenas arī nav zemas pat pašam lētākajām. Vakar kaimiņam noskrāpēju durvis kāpjot ārā no transportlīdzekļa. Kaimiņu pasaucu un aizpildījām saskaņoto paziņojumu. Kaimiņš pēc pāris dienām saka, ka apdrošinātājs nekopensēs bojājumus un viņam pēc atlīdzības javēršās pie manis. Protams, attiecības ar kaimiņu tagad saspīlētas. Vai ir arī OCTA, kas sedz zaudējumus mašīnām stāvot? Jo, kas notiek, ja kāds vandalis sabojā tavu mantu?
Iveta Ļaksa
27. Janvāris 2019 / 10:40
0
ATBILDĒT
Paldies par rakstu, tomēr neliels precizējums pirmā direktīva nav zaudējusi spēku. Minētā direktīva tāpat kā pārējās direktīvas OCTA jomā ir konsolidētas jeb kodificētas ar Eiropas Savienības direktīvu 2009/103/EK.
Viktorija Soņeca > Iveta Ļaksa
27. Janvāris 2019 / 13:50
0
ATBILDĒT
Labdien,
paldies Jums par precizējumu. Tā tik tiešām ir - minētais izriet no Direktīvas 2009/103/EK preambulas 1. apsvēruma. Tomēr, ielūkojoties EUR-lex, redzams, ka datums, līdz kuram Pirmā direktīva ir spēkā, attiecīgi ir 26/10/2009, un tā atcelta ar Direktīvu 2009/103/EK. Skatīt: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/LV/TXT/?uri=CELEX%3A31972L0166.
Minētais izriet arī no Tiesas lietas Nr. C‑648/17 3. punkta. Skatīt: http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?text=soneca&docid=207786&pageIndex=0&doclang=LV&mode=req&dir=&occ=first&part=1&cid=10499713#ctx1.
visi numura raksti
Jeļena Alfejeva
Skaidrojumi. Viedokļi
Transportlīdzekļa pasažiera durvju atvēršanas dēļ radītie bojājumi – turpmāk OCTA gadījums
1997. gada 1. septembrī Latvijā stājās spēkā tiesiskais regulējums, ar kuru tika noteikts, ka sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskā atbildība ir obligāti apdrošināma (tā dēvētā OCTA). Jau kopš minētās ...
1 komentāri
Māris Lejnieks
Skaidrojumi. Viedokļi
Iespējamā Baltkrievijas naftas transportēšana: starptautiski tiesiskie aspekti
2019. gada 10. janvārī plašsaziņas līdzekļi ziņoja, ka Baltkrievijas Republikas (turpmāk – Baltkrievija) prezidents Aleksandrs Lukašenko esot devis rīkojumu savai valdībai organizēt alternatīvas naftas piegādes Baltkrievijai caur ...
Lauris Rasnačs
Juristu likteņi
Barons Balduins fon Disterlo un viņa veikums Latvijas tiesību sistēmas tapšanā  
Vācbaltu jurists barons Balduins fon Disterlo ir devis būtisku ieguldījumu Latvijas tiesību sistēmas un latviešu juridiskās terminoloģijas izveidē un attīstībā. Nodibinoties Latvijas valstij, labi izglītotais un pieredzējušais jurists ...
Barons B. Disterlo
Domu mantojums
Daži vārdi par kodifikācijas būtību un vēsturi
Rainers Svoks
Juridiskā darba tirgus
Jaunais jurists: Rainers Svoks
AUTORU KATALOGS