ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

23. Februāris 2021 /Nr.8 (1170)

Kāpēc jāatjauno Krimināllikuma norma par varas pārstāvja goda un cieņas aizsardzību
9 komentāri
Mg. iur.
Signe Bole
Iekšlietu ministrijas parlamentārā sekretāre 
Mg. iur.
Maksims Miņejevs
Iekšlietu ministra padomnieks juridiskajos jautājumos 

[1] 2021. gada 13. janvārī Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā šī raksta līdzautore norādīja, ka, "aizsargājot policista cieņu un godu, esam sākuši diskusiju par to, ka, iespējams, vajadzēs atjaunot normu par varas pārstāvja un citas valsts amatpersonas goda un cieņas aizskaršanu". Tam, ka šāda diskusija ir nepieciešama, piekrita arī komisijas priekšsēdētājs Juris Rancāns.1

Līdz ar Covid-19 pandēmijas ierobežojumiem būtiski pieaudzis gadījumu skaits, kad iedzīvotāji aizskar policijas prestižu, policijas darbinieku godu un cieņu, sabiedrības attieksme ir kļuvusi nepieņemama. Ir saprotams, ka ierobežojumi ir veicinājuši agresijas pieaugumu. Amatpersonas un darbinieki tiek aizskarti, lietojot rupjus un necenzētus vārdus (tostarp, ievietojot klaji aizskarošus komentārus sociālajos tīklos), tiek saņemti draudi inficēt ar Covid-19, tajā skaitā, piemēram, spļaujot policistiem sejā.2 Īpaši minētās darbības izpaudās rīkotajās akcijās pret valstī noteiktajiem epidemioloģiskās drošības pasākumiem un pret Covid-19 vakcināciju.3

Necieņas izrādīšana pret likumsargiem nav tikai šī brīža fenomens. Tas vērojams vairākus gadus. Proti, šādas attieksmes cēloņi varētu sakņoties audzināšanā, kad, iespējams, maziem bērniem tiek stāstīts – "ja nesakārtosi savas mantas, atnāks policists un aiznesīs tevi uz cietumu, bet tavas mantas atdos labiem bērniem" u.tml. Tādējādi bērniem jau no mazotnes tiek mācīts, ka policists nav labs. Šāds iespaids bērnam saglabājas visu dzīvi.

[2] Kriminālatbildība par uzbrukumu tiesībaizsardzības iestādes amatpersonai paredzēta Krimināllikuma4 269. pantā "Uzbrukums varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai", savukārt par pretošanos varas pārstāvja likumīgajām prasībām ir paredzēta kriminālatbildība saskaņā ar Krimināllikuma 270. pantu "Pretošanās varas pārstāvim un citai valsts amatpersonai". Par internetā atrodamajiem komentāriem, kas vērsti uz sociālā naida kurināšanu pret iekšlietu nozares darbiniekiem kā sociālo grupu, piemērojams Krimināllikuma 150. pants.

Saskaņā ar Administratīvo sodu likuma par pārkāpumiem pārvaldes, sabiedriskās kārtības un valsts valodas lietošanas jomā5 4. pantu par amatpersonas likumīgo prasību nepildīšanu vai amatpersonas darbības traucēšanu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz simt četrdesmit naudas soda vienībām, bet juridiskajai personai – no četrpadsmit līdz divtūkstoš astoņsimt naudas soda vienībām.

Laikā, kad šī raksta līdzautore informēja Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisiju par Iekšlietu ministrijas kompetencē esošajiem jautājumiem par aktuālo situāciju ar Covid-19 izplatību saistītā valsts apdraudējuma pārvarēšanā, tas ir, 2021. gada 13. janvārī, bija uzsākti septiņi kriminālprocesi par personu veiktajām nelikumīgajām darbībām, kas traucējušas policijas darbiniekiem pildīt profesionālos pienākumus. Savukārt līdz 2021. gada 10. februārim, pēc autoru rīcībā esošās informācijas, bija uzsākti 20 kriminālprocesi un seši administratīvā pārkāpuma procesi. Divpadsmit gadījumos likumpārkāpumi ir saistīti ar valstī noteiktajiem Covid-19 izplatības ierobežojumiem. Uzskaitītajos nodarījumos par cietušajiem pārsvarā tiek atzīti pašvaldības policijas pārstāvji, Valsts policijas pārstāvji, viens Valsts policijas koledžas kadets un zemessargs, kas piedalījās mājsēdes kontrolē, izbraucot uz izsaukumu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Blacksburgclinic
1. Marts 2021 / 19:53
0
ATBILDĒT
Beachtung

Ziel ist es, die breite Öffentlichkeit, gesunde Männer und Frauen zu informieren. Wer ist interessiert
Beim Verkauf Ihres Knochenmarks (Nierenorgane) an die Nieren, Hoden und Kontakt 100% ernsthaft. Email; blacksburgclinic@gmail.com
Weil wir viele haben
Patienten benötigen derzeit eine Nierentransplantation.
Suchen Sie nach Möglichkeiten, Ihr Nierengeld zu verkaufen, um es zu finanzieren
Wir werden deine kaufen
Niere für 1.000.000 Euro
Leber: 800.000 Euro p
Eierstöcke: 350.000 Euro
Gehirn acht: 550.000 €




senden Sie uns eine Email

Email;
Email; blacksburgclinic@gmail.com

WhatsApp: Frag mich

Um ehrlich zu sein
Blacksburg Klinik

Bitte beachten Sie, dass sich nur Spender mit einem gültigen Spenderzertifikat bewerben können. Um mehr über das Zertifikat zu erfahren, kontaktieren Sie uns für weitere Informationen.
Covid19unemploymentloans
1. Marts 2021 / 19:48
0
ATBILDĒT
Ja jums ir problēmas ar pašreizējo kredītreitingu vai jūs nevarat saņemt aizdevumu un jums ir grūtības maksāt īri. Mēs esam garantēti un spējam sniegt finanšu pakalpojumus daudziem mūsu klientiem visā pasaulē, izmantojot mūsu elastīgās aizdevumu paketes. Mēs strādājam ar skaidriem un saprotamiem noteikumiem un piedāvājam visu veidu aizdevumus ieinteresētiem klientiem, uzņēmumiem, korporācijām, biznesa organizācijām, privātpersonām un nekustamā īpašuma investoriem.
Nekavējoties sazinieties ar mums, lai iegūtu vairāk informācijas un procentu likmes, lūdzu, sazinieties ar mums pa e-pastu (covid19unemploymentloans@gmail.com).
Ai_Bi
26. Februāris 2021 / 12:38
0
ATBILDĒT
Ierastās varas metodes kā aizsargāt - ar sodiem.
vienlaikus būtu lietderīgi arī normu
23. Februāris 2021 / 15:36
0
ATBILDĒT
par kara veterāna goda un cieņas aizsardzību
Max Headroom
23. Februāris 2021 / 14:20
0
ATBILDĒT
Tik nenoteiktiem, kazuistiskiem un plaši traktējamiem jēdzieniem kā "goda un cieņas aizskaršana" Krimināllikumā nav vietas. Jo sevišķi tad, ja tie tur parādās kā paliekoša valsts atbildes reakcija uz īslaicīgu sociālās spriedzes saasināšanos. Patiesībā pat grūti iedomāties situācijas, kuras nevarētu atrisināt, konsekventi piemērojot esošās Krimināllikuma normas (pretošanās, uzbrukums varas pārstāvim) vai nedaudz piekoriģējot tajā lietotās definīcijas.

Neapskaužu policistus, kurus valsts pārvalde ir "palikusi zem sitiena", liekot tiem piemērot sabiedrībai maz saprotamas, lai neteiktu - haotiskas tiesību normas. Tomēr policijas darbs vienmēr ir bijis un būs saistīts ar paaugstinātu risku, stresu un regulāru saskarsmi ar agresīviem un racionāli nedomājošiem cilvēkiem. To zina ikviens, kas piesakās darbā policijā. Valsts rīcībā ir pietiekami daudz iespēju rūpēties par esošajiem un topošajiem policistiem, lai nebūtu jāpiedraud sabiedrībai ar jaunām nelāgām sekām par personīgu un publisku neapmierinātības izrādīšanu.
Pārdomas
23. Februāris 2021 / 09:49
3
ATBILDĒT
Gods un cieņa neapšaubāmi ir vērtība un katram sabiedrībā pret līdzcilvēku būtu jāizturas ar cieņu. Tačuan nav saprotams, kādēļ gan, piemēram, policista gods un cieņa būtu augstāk vērtējams un vairāk aizsargājams kā skolotājas vai cita sabiedrības locekļa gods un cieņa. Visi šajā ziņā esam vienlīdzīgi. Ja varas pārstāvjiem ir radusies sajūta, ka nepieciešama krimināltiesiskās atbildības atjaunošana, vispirms būtu jātiek skaidrībā, kādēļ starp tautu un varas pārstāvjiem ir radusies tik liela plaisā, un attiecīgo jāsāk ar cēloņu novēršanu, nevis jācīnās ar sekām, jeb pieaugošo neapmierinātību, ko diemžēl atsevišķi sabiedrības pārstāvji ne vienmēr māk cieņpilni izteikt. Un katram varas pārstāvim pašam arī būtu lietderīgi ielūkoties sevi un pavisam godīgi sev atbildēt - kā es pats izturos pret līdzcilvēkiem? Jo dots devējam atdodas. Visām ir savs iemesls un tas nedz sākas, nedz arī beidzās rakstītajā tiesībās.
Προμηθεύς > Pārdomas
26. Februāris 2021 / 19:47
0
ATBILDĒT
Dzīve nav tik vienkārša, lai salīdzinātu skolotāju ar varas pārstāvi. Valsts iznīcināšana hibrīdkara ietvaros sākas ar kampaņu pret šīs valsts varas nesējiem - apmelošana, aizskaršana, izsmiešana. Ja to dara organizēti un pastāvīgi, tas ietekmē sabiedrību, viņi sāk neieredzēt savu valsti. Nu jau mums pat tieslietu ministrs atļaujas apmelot tiesu varu. Ja palaidīs garām kritisko punktu valsts apmelošanas un nomelnošanas kampaņā, vajadzēs atkal paaudzes, lai šo indoktrināciju dabūtu ārā no smadzenēm.

Protams, jābūt piesardzīgiem, lai šis nepārvēršas vārda brīvības ierobežošanā, un vārda brīvībai jābūt absolūtai. Bet par ļaunprātīgu aizskaršanu, par viltus ziņu izplatīšanu ir jāatbild.
Viss ir ļoti vienkārši > Προμηθεύς
26. Februāris 2021 / 20:07
3
ATBILDĒT
Nevaru piekrist. Manuprāt, viss ir gaužām vienkārši un dzīves sarežģītību mums mēģina iegalvot. Nekādu kampaņu pret valsts varas pārstāvjiem es neredzu, bet milzīgu plaisu starp varas nesējiem un tautu gan. Un pamatā tas ir tāpēc, ka varas pārstāvji izskatās piemirsuši, kam viņiem ir jākalpo - tautai. Cik varas pārstāvju, var, loku uz sirds liekot, apgalvot, ka savu amatu pēc labākās sirdsapziņas pilda tautas labā. Ja tā būtu, Latvija plauktu. Taču līdz tam laikam ir jāizaug un šis laiks tam ir ļoti piemērots. Kā nekad iepriekš, šobrīd redzam, kas ir kas. Gan starp varas pārstāvjiem, gan cilvēkiem "parastajiem" (nav mans iedalījums taču tāds nevilšus nāk prātā, domājot par vēlmi kriminalizēt varas pārstāvju goda un cieņas aizskārumu).
ΠΡΟΜΗΘΕΎΣ > Viss ir ļoti vienkārši
28. Februāris 2021 / 12:57
0
ATBILDĒT
Katrs redz to, ko grib redzēt un neredz to, ko negrib redzēt. Dažiem dzīve patiešām ir vienkārša.
visi numura raksti
Valentija Liholaja
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai sekos kļūdas labojums: viedoklis diskusijā par Krimināllikuma 271. panta atjaunošanu
Krimināllikuma 271. panta izslēgšanu no likuma vienmēr esmu uzskatījusi par kļūdu, ko vairākkārt jau esmu paudusi savās publikācijās, tādēļ uzskatu par nepieciešamu piedalīties šobrīd uzvirmojušajā diskusijā par šīs normas ...
1 komentāri
Andrejs Judins
Viedoklis
Par priekšlikumu paredzēt kriminālatbildību par varas pārstāvja goda aizskaršanu
Inese Kahanoviča
Skaidrojumi. Viedokļi
Akadēmiskās vides un likumdevēja dialogs – izaicinājums tiesiskajai kultūrtelpai
Sabiedrības uzticēšanās valstij un tiesībām ir nesaraujami saistīta ar kvalitatīvu likumdošanas procesu. Izvēlētās tēmas ietvaros vēlos iezīmēt labas likumdošanas principa nozīmību nacionālas valsts interesēm saderīgā ...
Sannija Matule
Juridiskā literatūra
Atvērta "Jurista Vārda" brīvpieejas e-bibliotēka!  
Pēc pāris nedēļu darba testa režīmā portālā juristavards.lv oficiāli ir atvērta "Jurista Vārda" (JV) digitālā bibliotēka, kurā ievietotie materiāli sagrupēti četros "plauktos" (Grāmatas, Periodika, Prakses materiāli, Lekcijas) ...
Agneta Rumpa
Mūsu autors
Iepazīstieties: JV autore  Agneta Rumpa
ZAB "Sorainen" zvērināta advokāta palīdze. "Jurista Vārdā" līdz šim publicēti četri raksti. Pirmais raksts: 2016. gadā. Publikācijas pieejamas Autoru katalogā portālā juristavards.lv.
AUTORU KATALOGS