AFIŠA

9. Jūnijs 2021 / 08:15

Tiesībsargs rīkos tiešsaistes diskusiju par dzimumu stereotipiem un seksismu reklāmās

Trešdien, 16. jūnijā, plkst. 14.00–16.00 tiesībsargs rīkos tiešsaistes diskusiju par dzimumu stereotipiem un seksismu reklāmās. Diskusijā piedalīsies šīs nozares politikas veidotāji un pārstāvji no Tiesībsarga biroja, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Latvijas Reklāmas asociācijas, centra “Marta”, kā arī LU docente, reklāmas un dzimtes pētniece Marita Zitmane.

Diskusiju tiešraidē ikviens interesents varēs vērot ŠEIT.

Šogad tiesībsargs ir nolēmis padziļinātāk pievērsties dzimumu līdztiesības aspektam. Par dzimumu līdztiesību Latvijā pēdējā laikā tiek runāts aizvien vairāk. Daudzi būs pamanījuši uzmundrinošas afišas par sieviešu un vīriešu vienlīdzīgām iespējām darba tirgū. Pagājušā gada nogalē labdarības  akcijā “Dod Pieci” izskanēja vardarbības tēma ģimenē. Vienlaikus nākas secināt, ka sabiedrībā joprojām valda dažādi ar dzimumu lomām saistīti stereotipi, kas atspoguļojas, piemēram, reklāmās.

Daudzviet uz būvmateriālu veikalu vai autoremontdarbnīcu, riepu servisu un pat medicīnas iestāžu reklāmām joprojām pozē atkailinātas sievietes, kurām ar attiecīgo biznesu nav nekāda sakara. Sievietes reklamē ar mājsaimniecību saistītus piederumus vai elektrotehniku. Tāpat sieviete attēlota kā mājsaimniece, seksa objekts. Iespējams, ka reklāmu veidotāju mērķis nav bijis kādu aizskart, bet tikai ir izvēlēts vieglākais ceļš, kas uzrunā sabiedrībā iesakņojušos priekšstatus. Tomēr šeit saskatāms dzimumu līdztiesības principu pārkāpums. Taču, vai normatīvais regulējums ļauj uz šādām reklāmām reaģēt?

Tāpēc vēlamies debatēt ar nozares profesionāļiem, politikas veidotājiem, nevalstiskajām organizācijām un cilvēktiesību ekspertiem par reklāmām, kurās saskatāmi aizspriedumi, stereotipiskas dzimumu lomas un seksisms. Kur vērsties, ja pamanām šādas reklāmas?  Vai esošais tiesiskais regulējums ļauj reaģēt uz šāda veida reklāmām (aizliegt, piemērot sodu). Vai arī tiesiskajā regulējumā būtu, kas maināms?

Informācijai

Reklāmas likumā noteikts, ka reklāmā aizliegts paust diskrimināciju pret cilvēku viņa rases, ādas krāsas, dzimuma, vecuma, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelšanās, mantiskā stāvokļa vai citu apstākļu dēļ. Aizliegta maldinoša reklāma. Reklāmā atļauts iekļaut tikai tādus paziņojumus vai vizuālos attēlus, kas nepārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas.  Vienlaikus Reklāmas likumā neatrodam tiešas norādes uz to, ka aizliegta būtu tāda reklāma, kurā pausts stereotipisks dzimumu lomu atspoguļojums vai seksisms. Tomēr netieši to, iespējams, varētu secināt. Arī starptautiskajos dokumentos ietverts, ka seksisms var novest pie diskriminācijas.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS