FOTO UN VIDEO

4. Oktobris 2021 / 15:28

Diskusija "Kurš vairāk vai cik vērta ir cilvēka cieņa?" sarunu festivālā "LAMPA"

Diskusijā piedalījās Satversmes tiesas priekšsēdētāja Sanita Osipova, Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko un pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs. Diskusiju vadīja žurnāla “Jurista Vārds” galvenā redaktore Dina Gailīte.

Cilvēka cieņa nav tikai ētiska vai filozofiska kategorija, bet arī katra cilvēka pamattiesība un pienākums. Cilvēka cieņa sevī ietver vienlīdzību un personas brīvību, tā ir visu sabiedrības locekļu līdztiesība tiesas un likuma priekšā, personas autonomija un pašnoteikšanās. Valstij jānodrošina un juridiski jāaizsargā šī cilvēka tiesība. Diskusijā meklēsim atbildes uz jautājumiem: vai mēs cienām sevi? Vai mēs cienām savu tuvāko kā sevi pašu? Ko darīt, ja valsts likumi negarantē cilvēkam cieņpilnu dzīvi? Ja likumi netiek piemēroti ar cieņu pret cilvēku? Vai arī - ja kāds ir personīgi aizskāris otra godu un cieņu? Taisnība tiek meklēta tiesā. Pēc kādiem kritērijiem juridiski novērtēt cieņu? Vai ar tiesas spriedumu var aizsargāt vai atgūt cieņu?

Diskusijas mērķis ir mudināt sabiedrību domāt par cilvēka cieņu kā pienākumu un veicināt izpratni par cilvēka cieņu kā tiesību un pamatvērtību. Diskusijā tiek runāts par instrumentiem, kas ļauj aizsargāt vai atgūt cieņu, un juridiskajiem kritērijiem, kādos cieņa ir vērtējama.

Pasākums norisinājās Sarunu festivālā LAMPA 2021. Rīkotājs: Augstākā tiesa un Satversmes tiesa

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
18. Aprīlis / 12:39
Varmākam varēs piemērot elektronisko uzraudzību, konceptuāli lemj Saeima
AUTORU KATALOGS