FOTO UN VIDEO

3. Maijs 2022 / 11:17

Filmas “Atver Satversmi” ievaddaļa

Sagaidot valsts svētkus, tiek publiskota filma "Atver Satversmi", kas tapusi pēc žurnāla "Jurista Vārds" iniciatīvas un iesaistoties daudziem Latvijas juristiem. Filma ir Satversmes "lasījumi" pa pantiem un ar komentāru katras nodaļas sākumā. Filma no šodienas "sēriju" veidā (atbilstoši Satversmes struktūrai) pieejama bez maksas jebkuram interesentam "Jurista Vārda" Youtube kontā un portālā likumi.lv pie katras attiecīgās Satversmes nodaļas.

Kādēļ valstij ir nepieciešama konstitūcija? Kas ir Satversme? Kas un kad pieņēma Satversmi? Ko tā nosaka? Atver un iepazīsti Satversmi kopā ar Latvijas juristiem!

Noskaties filmas “Atver Satversmi” ievaddaļu, kas iepazīstina ar Latvijas valsts konstitūciju. Pēc tam turpini skatīties filmas nākamās daļas, kurās tiek komentētas konkrētas Satversmes nodaļas un nolasīti visi Satversmes panti.

Filma “Atver Satversmi” ir Latvijas Republikas konstitūcijas lasījumi un komentāri, kas aicina ikvienu Latvijas pilsoni iedziļināties valsts pamatlikumā un tajā nostiprinātajās vērtībās. Šis Satversmes simtgadei veltītais projekts ir žurnāla “Jurista Vārds” un Latvijas juristu saimes iniciatīva ar mēŗķi izglītot un saliedēt sabiedrību un stiprināt Latviju kā tiesisku un demokrātisku valsti.

Filmas “Atver Satversmi” projekta īstenotāji: Latvijas Republikas oficiālais izdevējs “Latvijas Vēstnesis” un Latvijas Republikas Satversmes tiesa. Filmas režisors: Juris Sējāns. Projekta vadītājas: Dina Gailīte, Sannija Matule, Dita Plepa. Filma publiskota 2022. gadā. Vairāk par Satversmes simtgadei veltītajām iniciatīvām: satversme100.lv.

Konstitūcija ir juridisks un politisks dokuments, kas nosaka valsts un tās tiesiskās sistēmas pamatus. Tā atspoguļo attiecīgās valsts identitāti un pamatvērtības: politiskos, vēsturiskos, kultūras, nacionālos un citus konkrētajai valstij raksturīgos faktorus. Konstitūcija sabiedrības interesēs regulē valsts varas robežas un nosaka valsts funkcionēšanas mehānismus.

Latvijas Republikas Satversmi 1922. gada 15. februārī pieņēma Satversmes sapulce, un tā stājās spēkā 1922. gada 7. novembrī. Vēlākos gados Satversme ir vairākkārt grozīta un papildināta. Šobrīd Satversmi veido Ievads (premabula) un astoņas nodaļas: Vispārējie noteikumi; Saeima; Valsts prezidents; Ministru kabinets; Likumdošana; Tiesa; Valsts kontrole; Cilvēka pamattiesības.

Satversme ir viena no vecākajām konstitūcijām Eiropā un pasaulē. Tā bija spēkā arī Ulmaņa autoritārā režīma periodā un Latvijas okupācijas (padomju un vācu) laikā, kaut arī tobrīd Satversmes darbība bija apturēta. Satversmes darbība tika atjaunota, Latvijai atgūstot neatkarību 1990. gadā.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
17. Aprīlis / 16:15
Latvija aicina rast tiesiskus rīkus, lai novērstu vairāk nekā 70 Krievijas pilsoņu darba turpināšanu Eiropas Padomē
17. Aprīlis / 16:10
Satversmes tiesā ierosināta lieta par noziedzīgā nodarījumā cietušajām personām izmaksājamās valsts kompensācijas apmēru
17. Aprīlis / 14:30
Latvija pievienojas EP konvencijai, kas nodrošina sabiedrībai piekļuvi oficiāliem dokumentiem
17. Aprīlis / 09:20
Tiesnešu ētikas komisijā ievēlēti pieci tiesneši
17. Aprīlis / 08:51
Par Eiropas Cilvēktiesību tiesas tiesnesi ievēlēts Artūrs Kučs
AUTORU KATALOGS