JAUNUMI

24. Janvāris 2023 / 17:24

Pieaug atbalsts un metodiskā palīdzība bāriņtiesām

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) Bāriņtiesu metodiskās vadības un uzraudzības departamenta speciālisti aizvadītajā gadā snieguši 2106 konsultācijas, no tām 1201 konsultācija bāriņtiesām, 590 konsultācijas fiziskām personām un 315 konsultācijas - citām juridiskām personām.

Lielākā interese konsultāciju laikā bijusi par bērna tiesību un interešu nodrošināšanu konkrētās situācijās, aizgādības tiesību pārtraukšanu kādam no vecākiem, vecāku savstarpējiem strīdiem par saskarsmi un aizgādību, kā arī jautājumi par aizbildnību.

Ņemot vērā aizvadītā gada aktuālos notikumus, būtiska daļa konsultāciju sniegta arī par nepilngadīgo Ukrainas civiliedzīvotāju tiesību aizsardzību (līdz šī gada sākumam Latvijā 968 nepilngadīgajiem no Ukrainas bija nodibināta ārkārtas aizbildnība un iecelts ārkārtas aizbildnis, bet faktiski Latvijā uzturējās 440 šo bērnu un jauniešu).

Lai veicinātu bāriņtiesu darbības kvalitāti un bāriņtiesas darbinieku izpratni un atbildību par to kompetencē esošo jautājumu veikšanu, VBTAI no 2022. gada uzsāka plānotās uzraudzības pārbaudes bāriņtiesās, pārejot no kontrolējošā uz uzraudzības modeli. Šajā modelī sadarbībā ar bāriņtiesām tiek veikta plānota bāriņtiesu uzraudzības pārbaude, tā veicinot pašas iestādes iesaisti savas darbības izvērtēšanā.

Aizvadītajā gadā šādas pārbaudes veiktas astoņu pašvaldību bāriņtiesās (kopumā pārbaudēs pārbaudītas 258 lietas), bet pēc pārbaudēm par to rezultātiem tikusi informēta attiecīgā pašvaldība un bāriņtiesa, sniedzot tām VBTAI viedokli par bērnu tiesību aizsardzības sistēmas aspektiem pašvaldībā.

Izskatot privātpersonu un citu institūciju iesniegumus par bāriņtiesu darbu, VBTAI speciālisti 2022. gadā atbildējuši uz 362 iesniegumiem. Organizēti arī četri izglītojoši semināri un četras bāriņtiesu - inspekcijas diskusijas.

Tāpat arī aizvadītā gada laikā bāriņtiesu darbiniekiem organizētas dažādas apmācības. 100 bāriņtiesu darbinieki piedalījušies apmācībās par ārpusģimenes aprūpi sniedzošo ģimeņu un tajās ievietojamo bērnu savietošanu, bet 94 bāriņtiesu darbinieki piedalījušies riska novērtēšanas apmācībās.

Gada laikā regulāri aktualizēta un papildināta Rokasgrāmata bāriņtiesām, tā papildināta arī ar jaunu metodisko materiālu - "Ieteikumi bāriņtiesām aizgādnības lietās".

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS