ŽURNĀLS Intervija

9. Janvāris 2007 /Nr.2 (455)

Ētika un korupcija Latvijas tiesās
1 komentāri

Bez vadlīnijām pie vienotas sodu politikas nenonāksim. Mēs ar kolēģiem šad un tad apspriežam Rīgas tiesu nolēmumus un mūsu domas bieži atšķiras no sprieduma rezolutīvās daļas. Īpaši bieži izbrīna sodu maigums.

Ētika un korupcija Latvijas tiesās

Vai iespējams labot situāciju: pieredzējuša profesionāļa redzējums

 

Kārlis Valdemiers, Latgales apgabaltiesas priekšsēdētājs, intervijā “Jurista Vārda” galvenajai redaktorei Dinai Gailītei

 

Latvijas tiesu sistēmas reputāciju diemžēl ir grūti saukt par nevainojamu. It īpaši pēdējā laikā to satricinājuši vairāki gadījumi gan saistībā ar uzsāktiem kriminālprocesiem, gan profesionālās ētikas pārkāpumiem. Notikumos iesaistīti gan tiesneši, gan tiesu varai piederīgas amatpersonas: pagājuša gada maijā Saeima atbrīvoja no darba divus tiesnešus, pret kuriem bija ierosināts disciplinārlietas, – Rīgas Latgales priekšpilsētas tiesnesi Diānu Mašinu un Rīgas apgabaltiesas tiesnesi Aivaru Kaparšmitu. Oktobrī par iespējamu kukuļņemšanu tika aizturēta Rīgas Vidzemes priekšpilsētas tiesas priekšsēdētāja Irēna Poļikarpova un tiesnese Beatrise Tālere, bet par kukuļdošanu – tiesas izpildītāja Raimonda Spore. Šī gada 2.janvārī KNAB lūdza Ģenerālprokuratūru sākt kriminālvajāšanu pret šīm trim tiesu varas amatpersonām. Savukārt disciplinārlieta pret Balvu rajona tiesas tiesnesi Ventu Sobočevski par viņa bezdarbību, zinot, ka tiek slēpti pierādījumi krimināllietā, 2006.gada 21.decembrī vainagojās ar pārliecinošu Saeimas deputātu lēmumu atcelt viņu no amata.

Vai šie pēdējā laika notikumi liecina par tiesu iekārtas krīzi vai arī gluži pretēji – par panākumiem Latvijas kā tiesiskas valsts veidošanās procesā, kad likumu un tiesību aizsardzības iestāžu bardzība vēršas arī pret pašiem augstākajiem likuma sargiem – tiesnešiem? Uz sarunu par ētiku un korupciju tiesu sistēmā “Jurista Vārds” aicināja pieredzējušu tiesnesi un Latgales apgabaltiesas priekšsēdētāju Kārli Valdemieru.


 

01.JPG (13212 bytes)
Foto: Māris Justs

– Vai jūs pārsteidza notikumi, kas 2006.gadā risinājās Latvijas tiesu sistēmā? Vai kaut ko tādu kā divu pieredzējušu tiesnešu apcietināšana sakarā ar aizdomām par kukuļošanu bija iespējams iedomāties?

– Protams, tas bija pārsteigums. It īpaši tādēļ, ka vienā dienā tika apcietinātas divas tiesneses, turklāt viena no viņām – tiesas priekšsēdētāja.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
gosts
12. Janvāris 2007 / 09:41
0
ATBILDĒT
Par tām vadlīnijām.Kāpēc tik nicīgi vērtēt tiesneša"iekšējo pārliecību" un tai pretī likt kaut kādas sodu tabulas? Pirmā nāk kā formulējums no Lielās Franču revolūcijas laikiem kopā ar vienlīdzību. Tabulās krustiņus salikt var arī,piedodiet,primāts, bet tiesnesis tāpēc jau ir indivīds ar visaugstāko morāles un taisnīguma izpratni, lai viņa iekšējā pārliecība būtu demokrātiskas sabiedrības šīs izpratnes turētāja un paudēja. Cita lieta-cik tiesnešu korpuss tam atbilst,bet tas ir cilvēku,ne pierādījumu vērtēšanas sistēmas kvalitātes jautājums.
visi numura raksti
Kristīne Jarinovska
Skaidrojumi. Viedokļi
Iekšējie normatīvie akti: administratīvā prakse un ceļš uz tiesisku valsti
Ar jēdzienu "iekšējais normatīvais akts" apzīmē vienu no tiesību aktu jeb normatīvo aktu veidiem. Tas ir patstāvīgs tiesību akts, kas izdots nenoteikta skaita gadījumu vienveidīgai un vairākkārtīgai noregulēšanai1 un kas, ...
2 komentāri
Edgars Pastars
Skaidrojumi. Viedokļi
Jaunumi ierēdņu disciplināratbildības regulējumā
Atstādinot ierēdni no amata pienākumu izpildes vai lemjot par atstādināšanas ilgumu, jāvērtē arī atstādināšanas lietderība, it īpaši finansiālā. Tā vietā var noteikt saudzējošāku risinājumu.
Elīna Eihmane
Skaidrojumi. Viedokļi
Viedokļa aizsardzības veidi
Ja vecs cilvēks saka, ka lata ieviešanas laikā Repše un Godmanis viņam "nozaga zārka naudu", teiktais nav jāsaprot burtiski, ka Repše kopā ar Godmani iekļuvuši kāda konkrēta veca cilvēka dzīvoklī un nozaguši naudu.
2 komentāri
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Kas rakstīts Struteles valsts likumos
Šķiet, ka Struteles dzimtkunga F.A.E.Franka sniegtā atziņa fundamentalitāti nav zaudējusi joprojām: "Kad ikkatrs pēc Dieva un tās cilvēciskās virzības likumiem dzīvo un pareizi dara, tad visi darbi labā ziņā notiek, tad arī ...
Arturs Neparts
Vēstules
Pārdomas par Satversmi un Saeimas vēlēšanām
Man ir priekšlikums: vēlēšanu materiāliem pievienot vēl vienu vēlēšanu zīmi, kurā nav minēts neviens kandidāts, bet vēlētājs no visu kandidātu saraksta var ierakstīt to kandidātu vārdus, par kuriem viņš vēlas balsot, kā arī ...
1 komentāri
AUTORU KATALOGS