ŽURNĀLS Tiesību politika

2. Oktobris 2012 /Nr.40 (739)

Saeimas Juridiskā biroja vēstule Centrālajai vēlēšanu komisijai
Par likumprojekta pilnīgu izstrādātību

Juridiskais birojs saņēma Jūsu iesniegumu Nr. 02-01.7/126, kurā iekļauts 2012. gada 4. septembrī Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegtais vēlētāju parakstītais likumprojekts ,,Grozījumi Pilsonības likumā" un lūgts līdz š. g. 24. septembrim sniegt atzinumu, vai šis likumprojekts ir pilnībā izstrādāts.

Atbilstoši Saeimas Juridiskā biroja (turpmāk – Birojs) nolikumam Birojs izskata likumdošanas iniciatīvas kārtībā Saeimai iesniegtos likumprojektus un citu aktu projektus, izvērtējot to atbilstību Latvijas Republikas Satversmei, Latvijai saistošiem starptautiskajiem līgumiem, likumiem un Latvijas tiesību sistēmai. Līdz ar to Birojs sniedz savu atzinumu par tādu likumprojektu, kurš jau ir iesniegts Saeimā, un tikai pēc tā iesniegšanas Saeimā.

Birojs nav pilnvarots sniegt atzinumu, vai Centrālajā vēlēšanu komisijā iesniegtais vēlētāju likumprojekts uzskatāms par pilnīgi izstrādātu Satversmes 78. panta izpratnē, tomēr, respektējot Jūsu lūgumu, Birojs izvērtēja iesniegto likumprojektu. Atbilde uz iesniegumu vērtējama vienīgi kā Biroja viedoklis Jūs interesējošā jautājumā.

 

Lai sniegtu atbildi uz uzdoto jautājumu un noteiktu, vai iesniegtais likumprojekts atbilst Satversmē noteiktajam kritērijam "pilnīgi izstrādāts likumprojekts", vispirms jānoskaidro, kādas prasības izriet no Satversmes 78. pantā noteiktā un jānosaka attiecīgā jēdziena saturs.

Tautas nobalsošanā par likumprojektu vai Satversmes grozījumu projektu balso vēlētāji, un jāievēro, ka tiesiskā valstī tauta nav atbrīvota no pienākuma ievērot tiesības (Code of good practice on Referendums adopted by the Council for Democratic Elections at its 19th meeting (Venice, 16 December 2006) and the Venice Commission at its 70th plenary session Venice, 1617 March 2007.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Dina Gailīte, Egils Levits, Gatis Litvins
Intervija
Konstitucionālā identitāte atšķir valsti no valsts
Pirms divām nedēļām, 17. septembrī, Valsts prezidenta Konstitucionālo tiesību komisija (KTK) nāca klajā ar Viedokļa par Latvijas valsts konstitucionālajiem pamatiem un neaizskaramo Satversmes kodolu gala secinājumiem. Savukārt atzinuma ...
37 komentāri
Ilze Veģe
Skaidrojumi. Viedokļi
Maksātnespējas procesa pazīmes "parādsaistības pārsniedz aktīvus" saturs un nozīme
2010. gada 1. novembrī stājās spēkā Maksātnespējas likums,1 kas būtiski mainīja līdz 2010. gada 31. oktobrim spēkā esošo maksātnespējas procesa tiesisko regulējumu, tai skaitā maksātnespējas procesa pasludināšanas kārtību. ...
1 komentāri
Īsziņas
CVK turpina meklēt atbildi par likumprojekta pilnīgu izstrādātību
2012. gada 4. septembrī Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) tika iesniegts vēlētāju parakstīts likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā", ar kuru paredzēts noteikt, ka, sākot ar 2014. gada 1. janvāri, nepilsoņi, kuri līdz ...
4 komentāri
Tiesību politika
Par sadarbību Satversmes 78.panta piemērošanā
Tieslietu ministrija
Tiesību politika
Tieslietu ministrijas vēstule Nr. 02-01.7/126 Centrālajai vēlēšanu komisijai
AUTORU KATALOGS