ŽURNĀLS Intervija

29. Oktobris 2013 /Nr.44 (795)

Preambulas projekts var destabilizēt sabiedrību
15 komentāri
Foto: Boriss Koļesņikovs

Biznesa augstskolas "Turība" profesors Dr. iur. Aivars Endziņš savulaik ir bijis Latvijas Tautas frontes aktīvs dalībnieks, kā LPSR Augstākās padomes deputāts piedalījies 1990. gada 4. maija deklarācijas "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" sagatavošanā un balsojis par tās pieņemšanu. A. Endziņš bijis arī piektās un sestās Saeimas deputāts. 1996. gadā kļuvis par jaunizveidotās Satversmes tiesas tiesnesi, bijis tās pirmais priekšsēdētājs (2000–2007). Savulaik viņš kandidējis arī uz Latvijas Valsts prezidenta amatu.

Ņemot vērā A. Endziņa neapšaubāmo autoritāti Latvijas valststiesību zinātnieku un praktiķu vidū, viņa redzējumu bija paredzēts publicēt žurnāla "Jurista Vārds" tematiskajā numurā 2013. gada 22. oktobrī – vienkopus ar citiem viedokļiem par Dr.iur.h.c. E. Levita piedāvāto Satversmes preambulas projektu. Tehnisku iemeslu dēļ tas nenotika, tādēļ žurnāls atvainojas A.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (15)
15 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
Jurčiks
4. Novembris 2013 / 21:51
0
ATBILDĒT
Punkts viens: ja jūs nākat ar piedāvājumu ieviest preambulu, jums ir pienākums pamatot tās nepieciešamību ar argumentiem;



Punkts divi: punktā viens norādītā iemesla dēļ es neminēju nevienu argumentu, bet gaidu, kad jūs vilksiet ārā savējos; ja nav argumentu par labu preambulai, kādi man var būt pretargumenti?



Punkts trīs: tā ka nevienu argumentu neesmu dzirdējis, tā vietā uzklausot ad hominem uzbraucienus, apvainojumus kritušo piemiņas necienīšanā un bezmaz valsts nodevībā un histēriju no sērijas \\\"krievi nāk\\\", man ir jāsecina, ka preambuliķi ir histēriski radījumi bez spējas konstruktīvi diskutēt.



Vai es būtu ko palaidis garām?
panesās
4. Novembris 2013 / 14:18
0
ATBILDĒT
Jurčika \"argumenti\":



1)jums nav argumentu;

2)preambuliķi ir visnotaļ nenosvērta publika;

3)O, dzintarparādjūgends paceļ balsi.



Tas arī viss.Argumentācijas Augstā dziesma.Tas gan netraucē apsaukāt citus. Kur tas ir redzēts? Šķiet pazīstams.... \"Suņa sirdī\"ir tāds biedrs Švonders.
Jurčiks
4. Novembris 2013 / 13:57
0
ATBILDĒT
Ok, paskatīsimies tavus \"argumentus\" 01.11.2013 14:11 komentārā:



1.\"arguments\" - mīkstčaulība;



2.\"arguments\" - nezinu pat, kā lai to nosauc (\"Kaut kad taču ir jāpienāk tam brīdim, kad ieviest izglītības sistēmu latviešu valodā, nojaukt dažu labu apkaunojošu pieminekli, gan arī Satversmi pagrozīt, lai vairs latviešiem pašiem nav jārīko referendumi par krievu valodas ieviešanu?\") - sapņu un cerību arguments?



3.\"arguments\" - bailes no : lielās un draudzīgās kaimiņvalsts\" (nesaprotu gan, kā preambula vai pieminekļa nojaukšana varētu šīs bailes mazināt...)



4.\"arguments\" - bailes būt vājam, jo \"ar vājajiem neviens nerunā\";



5.\"arguments\" - \"mēs piedzīvosim vēl ne vienu vien referendumu par krievu valodu\" - bailes no krieviem un neticība latviešu veselajam saprātam;



6.\"arguments\": nogalināšana, trimda, Sibīrija (t.i., bailes no vēstures atkārtošanās)



Un tu gribi, lai kāds par šādiem \"argumentiem\" diskutē???? Tās ir bailes, beiles un vēllreiz bailes, citeim vārdiem sakot - plikas emocijas. Nekā cita jau jums, preambuliķiem nav
rob
4. Novembris 2013 / 11:35
0
ATBILDĒT
Es izsmeļoši skaidroju, kāpēc Endziņa pieeja ir nepareiza, bet atbildot tev, labāk nedaudz pārfrāzēšu tevi pašu, izmantojot tavu pieeju diskusijai:



\"O, sovjetjūgends paceļ balsi... Vai tad argumentu vairs nav, ja šitā emocijas kūsā? :)\"
Jurčiks
4. Novembris 2013 / 10:08
0
ATBILDĒT
Vai var dzirdēt arī kādu argumentu, vai tikai ķēzīšanās un apsaukāšanās prātā? Tiešām, izskatās, ka preambuliķi ir visnotaļ nenosvērta publika...
ai_bi
4. Novembris 2013 / 09:22
0
ATBILDĒT
Vēstures analfabēti,



kurā valstī, vienalga kādu iemeslu dēļ radušies etniskie konflikti, ir beigušies ar uzvaru un nacionālo labklājību?



Vai Jūs naivi domājat, ka Latvija būs izņēmums?



20 gadus politiķi kurina un uzkurina tautu ar nacionāliem jautājumiem, jo nav ieinteresēti tos atrisināt.



Likumi problēmas starp cilvēkiem neatrisina, bet tikai noformulē un tas jau nu juristiem būtu jāsaprot.
skatos-brīnos
4. Novembris 2013 / 09:10
0
ATBILDĒT
kuri netic preambulas maģiskajam dziedējošajam spēkam un spējai uz burvja mājienu novērst mūsu sabiedrības trūkumus,...



Un no kādiem kurmja rakumiem pretpreambulisti-ķērcēji izrāvuši šo dīvaino burbuļveida argumentu? Kurš un kad (Levits?)būtu teicis,ka preambula ir burvju nūjiņa,kas atrisinās \"visas problēmas\"? Parādiet,lūdzu, tādu \"rakstu vietu\".

Zinu droši,ka nekādas preambulas neizārstēs saliektas muguriņas un vienkāršu trulumu.Kur nu vēl gēnu līmenī iededzināto padomju cilvēka konstitūciju.
:(
3. Novembris 2013 / 21:13
0
ATBILDĒT
Vai tikai neesat no tiem pseidointelektuāļiem, kas jūsminās par paša prāta konstrukciju spēlēm, kurās pazudušas vienkāršas patiesības un vērtības ?
Livux
3. Novembris 2013 / 15:19
0
ATBILDĒT
Paldies, rob, ka neklusē. Varbūt kāds aizdomāsies un sapratīs Endziņa viedokļa kaitīgumu latviešiem un Latvijai.

Tieši tā, ļoti liela problēma latviešiem ir pārlieku lielais tolerantums un uzskats, ka nav jākasās.



Tomēr labāk dažreiz ir saasināt situāciju, lai nākotnē būtu miers.
Baraks Osama
2. Novembris 2013 / 15:01
0
ATBILDĒT
Vēl pirms pāris gadiem būtu par pilnīgi un galīgi aptaurētu saucis jebkuru, kas teiktu, ka diskusijā par valsts pamatiem piekritīšu SC pozīcijai. Diemžēl \"tiesiskuma koalīcijai\" un it sevišķi tās nacionālajam spārnam, par spīti manai latviešu tautībai un simpātijām pret latviskas Latvijas ideju, šajā īsajā laika posmā ir izdevies mani nokaitināt. Tikko vēl nacionāļi brēca, ka krievu valodas referendums esot latviešus pazemojoša atbilde parakstu vākšanai par izglītību valsts valodā. Pat ja tā tāda bija - kurš tagad pazemo savus oponentus, pieprasot iemūžināt līdz šim etniski neitrālajā pamatlikumā savu politisko nostāju un augstprātīgi visādos vārdos apsaukājot tos, kuru vienīgais noziegums ir atklāti iebildumi pret preambulas nepieciešamību, saturu vai pieņemšanas procedūru? Kāpēc nacionāļi nespēj aptvert to, ka viņu priekšlikumu ir pamats kritizēt ne tikai sovjetizētiem nepilsoņiem (droši vien viņu acīs tādi pielīdzināmi zemcilvēkiem), bet cilvēkiem, kuriem principā ir iebildumi pret šādām metodēm dziļu sociālu domstarpību risināšanā, kuri nepiekrīt etniskā nacionālromantisma ideālu uzsvēršanai 21.gadsimtā, kuri netic preambulas maģiskajam dziedējošajam spēkam un spējai uz burvja mājienu novērst mūsu sabiedrības trūkumus, kuri par liekulīgu uzskata projekta saukšanu par \"zinātnisku\" un vienlaicīgu neiecietību pret tā zinātnisku kritiku?
rob
2. Novembris 2013 / 14:19
0
ATBILDĒT
Lūk arī beztautības sovjetizētais nepilsonis Jurčiks parādījās.

Šādas ir tās personas, par kuru noskaņojumu Endziņš tā rūpējas, bet ar kurām latviešiem nav par ko vienoties.

Ja grib, lai jau dzīvo šeit un cepas, bet pārsvarā šādi un vel jo vairāk viņu pēcnācēji emigrēs uz rietumiem, jo nekas cits kā naids pret šo zemi un latviešu tautu tiem nav.

Vari jau Jurčik arī palikt tepat, tā pat nomirsi nesaprasts un neapmierināts latviešu zemē.. :)
Jurčiks
2. Novembris 2013 / 13:06
0
ATBILDĒT
O, dzintarparādjūgends paceļ balsi... Vai tad argumentu vairs nav, ja šitā emocijas kūsā? :)
sno Jūrmalas
2. Novembris 2013 / 12:57
0
ATBILDĒT
Ļoti žēl, ka bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs šādi beidz savu karjeru - dzied vienā balsī ar Saskņas centru!

Vai tad viņš nesprot, ka ar referendumu palīdzību Satversmē nav nācis klāt neviens (!!!) grozījums? Ja liela daļa ļautiņu, kas piedalījās krievu valodas referendumā, nesajēdza, kurā vietā ievilk krustiņu, ko viņi sajēgs no konstitūcijas priekšvārda?

Vai viņš nejūt, ka Latviju pamazām mēģina pārvērst par Krievijas guberņu?
Guntis
1. Novembris 2013 / 17:06
0
ATBILDĒT
Tiešām gods padomju sistēmai - nosprauda mērķus izaudzināt cilvēkus, kuri neko neprasa, visu labi izpilda un prot atskaitīties. Jūs esat padomju paraugpilsonis, kurš var atbildēt uz katru priekšniecības uzdoto jautājumu ar atbildi: no ko vajag to vajag. Jo citu variantu Jums nav. Pati ciniskā padomju Krievija un tās joprojām esošie darboņi cenšas iestāstīt, ka Latvija tāds paklājs kerzas zābakiem tikai ir. Nelejiet ūdeni lūdzu uz šīs propagandas dzirnavām - Jūs ļoti labi zinat, kā šī sistēma darbojas. Pēc iespējas vairāk tiesiskā nihilisma, lai mēs paši sev sāktu bērt pelnus uz galvas. Izmantot mūsu Eiropas radīto demokrātiju pretēji jebkurām morāles normām. Šī brīža jautājums kāpēc mums vajag savu valsti ir kļuvis aktuāls pateicoties valstij, kurai termins vēsture - nozīmē tikai asu ieroci vadošās partijas rokās.
rob
1. Novembris 2013 / 14:11
0
ATBILDĒT
\"Esošais preambulas projekts nav integrējošs, it sevišķi attiecībā uz krievvalodīgajiem\".



\"Manuprāt, preambulas projekts nebūtu jāvirza uz tautas nobalsošanu, jo tas vēl vairāk saasinātu etniskās attiecības\".



Kā Jūs Endziņa kungs risināt problēmas un konfliktus? Vienmēr izvēlaties to, kas tam otram patiks visvairāk, ka tik miers mājās?

Ejat uz mūžīgiem kompromisiem, tādējādi nekad nesasniedzot savus mērķus? Pagriežat katru reizi otru vaigu, līdz Jūsu tiesības un vēlmes vispār tiek ignorētas?



Nedomāju, ka šobrīd neatkarīgā Latvijā latviešiem vajadzētu sekot šādai mīkstčaulīgai (un ne jau gudrai) taktikai.



Kaut kad taču ir jāpienāk tam brīdim, kad ieviest izglītības sistēmu latviešu valodā, nojaukt dažu labu apkaunojošu pieminekli, gan arī Satversmi pagrozīt, lai vairs latviešiem pašiem nav jārīko referendumi par krievu valodas ieviešanu?



Vai arī Jūsu prāt labāk nē, jo vienmēr dažam labam krievvalodīgajam tas varētu nepatikt, bet lielā un draudzīgā kaimiņvalsts varētu atkal jaukties mūsu valsts iekšējās lietās?



Ir tāda paruna, ka ar vājajiem nevienojas.

Ja runā par draudzīgo kaimiņvalsti, tad tās vadītāji vājos vispār nerespektē.



Turpinot Jūsu pieeju mēs piedzīvosim vēl ne vienu vien referendumu par krievu valodu, neatkarīgi no Jūsu samiernieciskās pieejas.



Latvijas un latviešu pretiniekiem (ja nezinājāt, tad ir tāda 5 kolonnā Latvijā, kas negrib integrēties, kas balsoja vairāk kā 20 gadus atpakaļ pret Latvijas neatkarību, kas gāja uz referendumu un balsoja par krievu valodu un kuru atbalsta draudzīgā kaimiņvalsts) tad lūk, šiem cilvēkiem par Jūsu toleranci ir nospļauties.



Iespējams, ka vecākā paaudze ir mīkstčaulīga, jo visus, kas bija ar mugurkaulu, ciešu rokas spiedienu un tiešu skatienu, tak krievi (krievvalodīgie komunisti, ja politkorekti vēlaties) nogalināja, izsūtīja uz Sibīriju vai arī šie latvieši emigrēja. Palikušie iemācījās pielāgoties un labi runāt krieviski, lai tik kāds neapvainojas.
visi numura raksti
Aleksandrs Fillers
Skaidrojumi. Viedokļi
Darījumu rakstiskas formas regulējums Civillikumā
"There is more learning now required to explain a Law made, than went to the making it."1 Latvijas civiltiesībās ir salīdzinoši daudz literatūras par darījumu rakstiskas formas prasību. Šo apstākli izskaidro šī jautājuma mīklainais ...
1 komentāri
Krišjānis Bušs
Skaidrojumi. Viedokļi
Tiesības uz privāto dzīvi kā pamats izteiksmes brīvības ierobežošanai
Izteiksmes brīvībai vienmēr ir bijusi īpaša loma demokrātiskā sabiedrībā, tomēr mūsdienās, galvenokārt pateicoties straujajai tehnoloģiju attīstībai, arvien svarīgākas kļūst personu tiesības uz privāto dzīvi. Tiesību uz ...
Jurista Vārds
Tiesību politika
Lemj par pārejas periodu saistībā ar līgumsoda regulējuma izmaiņām
Pagājušās nedēļas Saeimas sēdē pirmajā lasījumā tika atbalstīts likumprojekts "Grozījums likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma saistību tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas ...
18 komentāri
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Iznākusi Administratīvā procesa likuma komentāru pirmā grāmata  
Nākamgad, 2014. gada 1. februārī, apritēs desmit gadi kopš Administratīvā procesa likuma (APL) spēkā stāšanās, bet 2. februārī uz pirmo desmit gadu darbu atskatīsies administratīvās tiesas. Tikai dažus mēnešus pirms šiem ...
Ilze Dubava
Informācija
Publicēts pētījums par ES procedūru civillietās praktisku piemērošanu Baltijas valstīs
Tieslietu ministrija ir publicējusi Baltijas valstu ekspertu pētījumu – komentārus par Eiropas Savienības līmeņa Eiropas procedūrām civillietās, t.i., regulām Nr. 805/204,1 Nr. 1896/20062 un Nr. 861/2007.3 Pētījumā "Eiropas ...
AUTORU KATALOGS