ŽURNĀLS Tiesību politika

22. Septembris 2020 /Nr.38 (1148)

Valsts policijas tiesu eksperti lūdz pārvērtēt reformas lietderību un izpildes formu

Šā gada 14. jūlija Ministru kabineta sēdē tika izskatīts un pieņemts zināšanai Tieslietu ministrijas informatīvais ziņojums par tiesu ekspertīžu institūta reformas ieviešanas iespēju izvērtējumu,1 kas paredz izveidot vienotu tiesu ekspertīžu iestādi Tieslietu ministrijas padotībā – Valsts tiesu ekspertīžu birojam pievienojot Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroju. Reformu plānots veikt divos posmos, un, sekojot valdības lēmumam, Tieslietu ministrijai vēl ir jāsagatavo ziņojums par tās īstenošanas pasākumiem. Taču jau dažas nedēļas pēc Ministru kabineta lēmuma saistībā ar iecerēto tiesu ekspertīžu institūta reformu tika sagatavots Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes kolektīva (tiesu ekspertu) viedoklis,2 kas adresēts Ministru prezidentam, Valsts kancelejai, Valsts kontrolei, Valsts drošības dienestam u.c., kā arī publicēšanai iesniegts "Jurista Vārdam", un tajā pausta kritiska nostāja pret plānotajām izmaiņām, vienlaikus uzsverot, ka minētie eksperti iepriekš nav tikuši pienācīgi uzklausīti un sadzirdēti. Turpinājumā šis viedoklis pieejams arī "Jurista Vārda" lasītājiem, bet diskusija par plānoto reformu tiks turpināta kādā no nākamajiem žurnāla laidieniem.

Viedoklis par tiesu ekspertīžu institūta reformu

Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes (turpmāk – VP KP) kolektīvs dara zināmu, ka, iepazīstoties ar 2020. gada 14. jūlija valdības pieņemto lēmumu par tiesu ekspertīžu institūta reformu, kas paredz izveidot vienotu tiesu ekspertīžu iestādi Tieslietu ministrijas (turpmāk – TM) padotībā, Valsts tiesu ekspertīžu birojam (turpmāk – VTEB) pievienojot Valsts policijas Kriminālistikas pārvaldes Ekspertīžu biroju, Valsts policijas kriminālistikas jomas speciālisti – tiesu eksperti – vēlas pievērst uzmanību pašreizējai situācijai un iespējamām sekām, ko radītu labi un efektīvi darbojošās iestādes likvidācija un tās darbības un funkciju nodošana TM padotībā.

Mūsu iebildumi, argumenti un komentāri netika ņemti vērā, sagatavojot informatīvo ziņojumu "Par tiesu ekspertīžu institūta reformas ieviešanas iespēju izvērtējumu", kā arī uz Ministru kabineta (turpmāk – MK) sēdi netika aicināts neviens Valsts policijas (turpmāk – VP), ne arī VP KP pārstāvis vai kriminālistikas jomas speciālists.

VP KP ir VP struktūrvienība, kura uz pirmstiesas izmeklēšanas iestāžu, prokuratūras un tiesu pieprasījuma vai lēmuma pamata veic lietisko pierādījumu meklēšanu, izņemšanu, izpēti un sniedz eksperta atzinumus un izziņas, metodisko un informatīvo palīdzību pirmstiesas izmeklēšanas iestādēm un tiesai procesuālo darbību nodrošināšanai kriminālprocesos un civillietās. 2006. gadā VP KP ieguva Latvijas nacionālā akreditācijas biroja (turpmāk – LATAK) akreditāciju pēc ISO 17025 standarta prasībām. 2010. gadā VP KP kļuva par Eiropas tiesu ekspertīžu institūtu tīkla (ENFSI – European Network of Forensic Science Institutes) pilnvērtīgu biedru. VP KP eksperti aktīvi piedalās profesionālajās ENFSI darba grupu sanāksmēs, semināros, konferencēs, apmācībās, kursos.

VP KP ir lielākā tiesu ekspertīžu iestāde valstī. Tā veic 90 % visu tiesu ekspertīžu (izņemot tiesu medicīniskās ekspertīzes) pēc Valsts policijas pieprasījumiem un 10 % citu iestāžu un privātpersonu pieprasījumiem (Valsts ieņēmumu dienests, Ieslodzījuma vietu pārvalde, prokuratūra, tiesa, Finanšu policija, Iekšējais drošības birojs, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (turpmāk – KNAB) u.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Zigmunds Dundurs
Skaidrojumi. Viedokļi
Vai valstij ir pienākums maksāt advokāta darba samaksu par apsūdzētās personas izvairīšanos no tiesas
7 komentāri
Estere Egle
Juridiskā literatūra
Izdota monogrāfija par bērnu pārrobežu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem
Tiesu namu aģentūras grāmatu apgādā ir iznākusi Dr. iur. Irēnas Kucinas monogrāfija par bērnu pārrobežu nolaupīšanas civiltiesiskajiem aspektiem, tēmu aplūkojot no materiālo civiltiesību normu, starptautisko privāttiesību, kā ...
Līga Lūka
Viedoklis
Efektīva un pārdomāta reforma vai lamatas izmeklēšanai
2020. gada 14. jūlijā Ministru kabinets atbalstīja Tieslietu ministrijas informatīvo ziņojumu par tiesu ekspertīžu institūta reformu, kas paredz izveidot vienotu tiesu ekspertīžu iestādi Tieslietu ministrijas padotībā. Tādēļ šī ...
Ilze Grīnberga
Skaidrojumi. Viedokļi
Kreditora interešu aizsardzība strīdos, kas izriet no koncernu tiesību pārkāpumiem
2 komentāri
Sanda Stikute
Skaidrojumi. Viedokļi
Klīniskajos pētījumos iesaistīto personu tiesiskais statuss
Mūsdienu medicīnas zinātne strauji attīstās, līdz ar to pieaug arī klīnisko pētījumu skaits, kuru process, pateicoties jaunām tehnoloģijām un inovācijām, kļūst arvien sarežģītāks. Būtiski uzsvērt, ka dalībnieku skaits ...
AUTORU KATALOGS