JAUNUMI Satversmes tiesas prakse

10. Maijs 2019 / 15:32

Ierosināta lieta par normu, kas noteic kredītiestādes maksājuma apmēru Finanšu un kapitāla tirgus komisijas darbības finansēšanai

Satversmes tiesas 1. kolēģija 2019. gada 9. maijā ierosināja lietu “Par Finanšu un kapitāla tirgus komisijas 2018. gada 20. decembra normatīvo noteikumu Nr. 198 “Finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku maksājumu apmēra Finanšu un kapitāla tirgus komisijas finansēšanai 2019. gadā noteikšanas un pārskatu iesniegšanas normatīvie noteikumi” 2.11. punkta atbilstību Latvijas Republikas Satversmes 91. panta pirmajam teikumam”.

Apstrīdētā norma

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (turpmāk – Komisija) 2018. gada 20. decembra normatīvo noteikumu Nr. 198 “Finanšu un kapitāla tirgus dalībnieku maksājumu apmēra Finanšu un kapitāla tirgus komisijas finansēšanai 2019. gadā noteikšanas un pārskatu iesniegšanas normatīvie noteikumi” 2.11. punkts noteic, ka katras kredītiestādes maksājumi Komisijas darbības finansēšanai 2019. gadā ir 0,0106 procentu apmērā no kredītiestādes vidējā aktīvu apmēra ceturksnī.

Augstāka juridiska spēka norma

Latvijas Republikas Satversmes (turpmāk – Satversme) 91. panta pirmais teikums: “Visi cilvēki Latvijā ir vienlīdzīgi likuma un tiesas priekšā.”

Lietas fakti

Lieta ierosināta pēc Latvijā reģistrētas kredītiestādes AS “PNB Banka” pieteikuma. Pieteikumā norādīts, ka saskaņā ar apstrīdēto normu tai esot jāveic maksājums Komisijas darbības finansēšanai. Tomēr, nosakot šī maksājuma apmēru, neesot ievērots no Satversmes 91. panta pirmā teikuma izrietošais vienlīdzības princips. Salīdzinājumā ar citiem Finanšu un kapitāla tirgus dalībniekiem maksājuma apmērs esot palielināts vienīgi kredītiestādēm, to skaidrojot ar citu tirgus dalībnieku nespēju segt uzraudzības izmaksas. Pieteikuma iesniedzēja uzskata, ka šādai atšķirīgai attieksmei nav leģitīma mērķa un tā nav samērīga ar leģitīmo mērķi.

Tiesas process

Satversmes tiesa ir uzaicinājusi Finanšu un kapitāla tirgus komisiju līdz 2019. gada 9. jūlijam iesniegt Satversmes tiesai atbildes rakstu ar lietas faktisko apstākļu izklāstu un juridisko pamatojumu.

Lietas sagatavošanas termiņš ir 2019. gada 9. oktobris. Par lietas izskatīšanas procesa veidu un datumu tiesa lemj pēc lietas sagatavošanas.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS