JAUNUMI

14. Oktobris 2021 / 15:19

Saeima otrajā lasījumā atbalsta TM sagatavotos grozījumus e-lietas ieviešanai civilprocesā

Ceturtdien, 14. oktobrī, Saeima otrajā lasījumā atbalstīja Tieslietu ministrijas sagatavotos grozījumus Civilprocesa likumā, lai nodrošinātu e-lietas ieviešanu civilprocesā.

E-lietas ietvaros civilprocesa lietas materiāli būs pieejami elektroniski – sākot ar pieteikumu un beidzot ar nolēmumu, un tie būs pieejami lietas dalībniekiem attālināti.

Praksē novērojams, ka lietu dalībnieki arvien biežāk izvēlas tiesā vērsties elektroniski, izmantojot e-pastu vai tiešsaistes sistēmu, un attiecīgi gan saņem, gan iesniedz tiesā dokumentus elektroniskā formā, šādā veidā veicinot tiesvedības procesa digitalizāciju.

Piekļūt e-lietai tiešsaistes sistēmā lietas dalībnieki varēs līdzīgi kā šobrīd, proti, autorizējoties, izmantojot Valsts reģionālās attīstības aģentūras vienotās pieteikšanās autentifikācijas iespējas – eID, eParaksts vai ar bankas nodrošinātajiem autentifikācijas mehānismiem. Personām, kurām nebūs pieejamas minētās autentificēšanās iespējas, lai iepazītos ar informāciju par lietu un lietas materiāliem tiešsaistē, būs iespēja to izdarīt tiesā klātienē kā līdz šim.

E-lieta ir viena no digitālās transformācijas iniciatīvām, kura vairākos posmos pakāpeniski paredz pāreju uz elektronisku izmeklēšanas un tiesvedības procesu, pirmajā posmā nosakot vienotus elektroniskas datu apmaiņas principus un izstrādājot e-lietas platformu vienota elektroniska tiesvedības procesa ieviešanai, nodrošinot informācijas apmaiņu starp tiesām, prokuratūru, procesa dalībniekiem un citām ar tiesvedību saistītu iestāžu informācijas sistēmām.

E-lietas ieviešana ir viens no valdības rīcības plāna pasākumiem, kas paredz izstrādāt e-lietas platformu un pakāpeniski ieviest e-lietu programmu tiesās, lai izveidotu vienotu un efektīvu tiesvedības elektronisko procesu, samazinot tiesvedības termiņus un nodrošinot informācijas pieejamību un atklātību.

Paredzams, ka Civilprocesa likuma grozījumi stāsies spēkā 2021. gada 1. decembrī, bet e-lieta pakāpeniski tiks ieviesta līdz 2023. gada 1. decembrim.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS