JAUNUMI

19. Decembris 2022 / 10:00

Izdota Edvīna Danovska grāmata “Administratīvās tiesības. Raksti”

Rakstu krājumā “Administratīvās tiesības” apkopota Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Valststiesību zinātņu katedras docenta Edvīna Danovska 15 pedagoģiskā un zinātniskā darba gados publicēto rakstu izlase.

Izdevuma saturu tā autors raksturojis grāmatu ievadošajā rakstā “Raksti kā tiesību zinātnes žanrs”:

“Lai arī zinātniskie raksti ir biežāk sastopamais zinātnisko darbu veids, tas ir arī visātrāk "gaistošais". [..] Ja autors neveic to rūpīgu uzskaiti, tad ražīgam autoram pašam var zust nojauta par to, kas, kur un kad bijis publicēts. Taču zinātnisku rakstu publicējam ne jau tādēļ, lai nekrologā varētu norādīt pieklājīgu daudzumu vai savāktu amata aprakstā noteikto publikāciju skaitu, bet tādēļ, lai rakstos rakstītais būtu noderīgs citiem. Tādēļ zinātniekam ir jārūpējas arī par to, lai viņa darba augļi nenoklīstu un būtu viegli pieejami ne vien tiem, kas rakstu pamanījuši uzreiz pēc tā publicēšanas, bet arī arvien jaunām audzēm. Šim nolūkam arī sagatavots šis rakstu krājums.

Pārskatot 15 gados Latvijas Universitātē paveikto, no 70 dažāda apjoma publikācijām publicēšanai šajā krājumā atlasīti 36 darbus. [..]Publicēšanai šajā krājumā iekļauti raksti, kuriem bijusi vislielākā nozīme gan tiesību normu jaunradē, gan piemērošanā. Gandrīz katram rakstam pievienots arī pēcvārds, kurā norādīts, vai un kā rakstā ietvertās tēzes ietekmējušas tiesību jaunradi, kā arī praksi. Dažkārt atspoguļoti arī raksta tapšanas iemesli, iekļautas norādes uz izmaiņām tiesiskajā regulējumā, kā arī turpmāk pētāmie jautājuma aspekti. Šajā rakstu krājumā ir arī tādi raksti, kuri sākotnēji publicēti angļu valodā un pirmo reizi tiek publicēti latviešu valodā ("Vainas jēdziens Latvijas administratīvajās tiesībās", "Novērtējuma brīvības jēdziens Latvijas administratīvajās tiesībās", "Publiskas lietas jēdziena ieviešana Latvijas tiesību sistēmā", "Cilvēka pamattiesību horizontālā iedarbība privāttiesiskās attiecībās kā kopēja Eiropas integrācijas tendence"). Tāpat krājumā ir arī dažas pirmpublikācijas: Pašvaldību likuma apskats, Valsts kontrolei sagatavotais atzinums par amatpersonu mantisko atbildību, kā arī viens Satversmes tiesai gatavots pieaicinātās personas viedoklis valsts dienesta jomā.”

Rakstu krājumu veido sešas nodaļas: (I) Administratīvo sodu tiesības, (II) Tiesības uz atbilstīgu atlīdzinājumu, (III) Valsts dienesta tiesības, (IV) Administratīvā procesa tiesības, (V) Administratīvo tiesību attīstība un atsevišķas valststiesību problēmas un (VI) Dažādi. Pēdējā nodaļā ietverti raksti par Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes vēsturi, apcerējums par avotu nozīmi juridiskos pētījumos, kā arī autora pirmais publicētais akadēmiskais pētījums “Līgumu iztulkošana”.

Grāmatu izdevis apgāds “Tiesu namu aģentūra”. Informāciju par izdevumu skatīt arī ŠEIT.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
16. Aprīlis / 16:19
Eirojusts palīdz cīnīties pret masveida krāpšanu Eiropas valstīs, Latvijā aizturēta viena persona
16. Aprīlis / 12:52
Senāts izskata blakus esošu nekustamo īpašumu īpašnieku strīdu par būvniecības procesā radītiem bojājumiem
15. Aprīlis / 14:46
Tiesai no jauna jāskata mantinieču strīds
15. Aprīlis / 13:10
"Latvijas Vēstnesī": 29 personām piešķirti Latvijas valsts augstākie apbalvojumi
15. Aprīlis / 08:47
Latvijas tiesnešu neklātienes konferencē vēlēs Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas un Tiesnešu ētikas komisijas locekļus
AUTORU KATALOGS