JAUNUMI

17. Septembris 2024 / 13:20

Valdība apstiprina Tieslietu akadēmijas izveides tiesisko regulējumu

Otrdien, 17. septembrī, tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere iepazīstināja valdību ar topošās Tieslietu akadēmijas likumprojektu. Tieslietu akadēmija nodrošinās efektīvu un ilgtspējīgu tālākizglītības sistēmu  tiesnešiem, tiesu darbiniekiem, prokuroriem, prokuratūras darbiniekiem un izmeklētājiem. 

Plānots, ka Tieslietu akadēmijas funkcionālo pārraudzību jeb uzdevumu un kompetenču īstenošanu veiks Tieslietu padome, bet institucionālo pārraudzību jeb administratīvo spēju darboties – Ministru  kabinets ar tieslietu ministra starpniecību.  

Tieslietu akadēmija īstenos kompleksu pieeju tiesu varas profesionālo kompetenču attīstībai, attīstot gan sākotnējās mācības (tajā skaitā mācības tiesneša amata kandidātiem), gan kvalifikācijas pilnveides programmas, gan inovāciju, pētniecības un starptautiskās sadarbības kompetenci. Tieslietu akadēmijā tiks īstenotas ilgtermiņa mācību programmas, kas secīgi papildina viena otru, tādējādi mācīšanās kultūra būs kā daļa no profesionālās atbildības un sekmēs atbilstošu vidi mācību rezultātu ilgtspējas nodrošināšanai.   

Tieslietu ministre Inese Lībiņa-Egnere uzsver: “Mūžizglītība un profesionālā izaugsme ir kļuvusi par mūsdienu sabiedrības prasību ikvienā profesijā, bet tiesu varai piekritīgajās profesijās tas ir īpaši nozīmīgi, jo bez stipras tiesas, prokuratūras un izmeklēšanas nav iespējama ne spēcīga demokrātija, ne laba pārvaldība, ne stabila un ilgtspējīga sabiedrības un valsts attīstība. Zinošs tiesību piemērotājs mūsdienu ģeopolitiskajos apstākļos ir arī atslēga sabiedrības un valsts drošībai un ilgtspējai.” 

Tāpat, lai padarītu efektīvāku tieslietu sistēmu, Tieslietu akadēmija organizēs pētniecisko darbu tiesu sistēmas attīstības jautājumos, kā arī  īstenos starptautisko sadarbību ar tiesnešu un prokuroru mācību nodrošinātājiem un piedalīsies starptautiskos projektos.  

Tieslietu akadēmija darbu uzsāks 2025. gada 1. janvārī. Tieslietu akadēmijas direktors tiks izraudzīts atklātā konkursā, un to amatā iecels Ministru kabinets.  

Valdība vienlaikus ar Tieslietu akadēmijas likumprojektu atbalstīja arī grozījumus likumā „Par tiesu varu”, kas precizēs Tieslietu akadēmijas darbībā iesaistīto institūciju kompetenci mācību jautājumos. Valdība aicinās Saeimu lemt par abu likumprojektu nodošanu atbildīgajai komisijai šonedēļ, 19. septembra Saeimas plenārsēdē. 

Tieslietu akadēmija ir Tieslietu ministrijas prioritārais projekts Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda plānā. Pakāpeniski tās darbības uzturēšanu pārņems valsts, un Tieslietu akadēmija tiks finansēta galvenokārt no valsts budžeta. Jau šobrīd projekta “Tieslietu akadēmija” ietvaros tiesneši un prokurori papildina zināšanas, piemēram, par ģimenes strīdu cēloņiem un konfliktu attīstību, kā arī par vardarbībā cietušo vajadzībām un dažādu vardarbību sekām. Mācības stiprina tiesnešu un prokuroru psiholoģisko un emocionālo noturību,  lai cilvēkiem nodrošinātu tiesības uz taisnīgu tiesu. 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Septembris / 15:30
Par apzināti nepatiesu ziņojumu piespriež sabiedrisko darbu
18. Septembris / 16:14
Tiesnešu neklātienes konferencē ievēl Tieslietu padomes un Tiesnešu kvalifikācijas kolēģijas locekļus
18. Septembris / 15:08
Plāno pastiprināt atbildību par nelikumīgu partiju finansēšanu
18. Septembris / 13:50
Senāts: Vai komunikācija var novest pie darba zaudēšanas?
18. Septembris / 10:50
Satversmes tiesa sāk izskatīt lietu par aizstāvja tiesībām administratīvo pārkāpumu lietās
AUTORU KATALOGS