ŽURNĀLS Skaidrojumi. Viedokļi

7. Februāris 2006 /Nr.6 (409)

Advokāta un klientu interešu konflikti
9 komentāri

Valstī, kurā advokātu skaits nav neizmērojami plašs, izvairīties no interešu konfliktiem, labākajā gadījumā, ir grūti. Maldīga ir doma, ka, limitējot savu praksi kādā noteiktā sfērā, no konfliktiem iespējams izvairīties. Tie rodas visās tiesību nozarēs un praksē vispār. Tādējādi jautājums ir nevis, vai konflikts radīsies, bet gan- kad tas radīsies.

Advokāta un klientu interešu konflikti

Elīna Eihmane, Administratīvās rajona tiesas tiesneša palīdze

EIHMANE-ELINA(BK).JPG (15316 bytes)
Foto: Boriss Koļesņikovs, “LV”

Ir dažas problēmas, par kurām var teikt, ka to nav, līdz tās parādās “pēkšņi un negaidīti”. Tomēr, ja seko teorijai, ka nekas ne no kā nerodas, bet pastāv vienmēr un tas tikai jāsaredz un jāatklāj, jāsecina, ka pārsteiguma efektam un sasteigtai problēmas risināšanai nebūtu vietas pasaulē.

Latvijā ir daudz runāts par tiesnešu un valsts pārvaldes, t.sk. pašvaldības, amatpersonu interešu konfliktiem, bet samērā maz– par advokātiem. Lai gan kāds autors pat uzskata, ka, “lai nu kas, bet tieši advokāti ir vissensitīvākie attiecībā uz esošiem, iespējamiem vai acīmredzamiem interešu konfliktiem”.1

Nu ir pienākusi kārta diskutēt par interešu konfliktiem tieši šīs brīvās profesijas pārstāvju vidū. Konkrēti, nebeidzamais bankas “Baltija” process atkal liek sevi manīt, šoreiz ar “BDO Invest Rīga” pretenzijām pret Latvijas Bankas advokātu R.Vonsoviču, jo viņš savulaik bijis biroja “Lejiņš, Torgāns, Vonsovičs” partneris, bet birojs sniedzis juridisko palīdzību bankai “Baltija”. Pretējā puse uzskata, ka, strādājot birojā, R.Vonsovičam varētu būt bijusi pieejama slepena informācija par banku “Baltija”, kas tagad, tiesas procesā aizstāvot Latvijas Banku, varētu tikt izmantota pret kādreiz centrālās bankas uzraudzīto bankrotējušo kredītiestādi.2

Ņemot vērā šīs tēmas aktualitāti, rakstā īsumā tiks aplūkoti vispārīgie interešu konfliktu avoti, kā arī interešu konflikti, kas rodas starp esošiem un/vai iespējamiem klientiem, kuriem ir tieši pretējas intereses. Tāpat uzmanība tiks veltīta interešu konfliktiem ar bijušajiem klientiem un konfliktiem, kas var rasties no attiecībām ar potenciālajiem klientiem. Raksts galvenokārt balstīts uz ASV t.s. Model Rule jeb ētikas un profesionālās uzvedības kodeksu un tā analīzi, jo Latvijā pašlaik nav ievērojama analītiskās literatūras klāsta šajā jomā.

Interešu konfliktu avoti

[1] Interešu konfliktu (turpmāk arī– IK) varētu definēt kā situāciju, kurā lēmuma pieņēmēja (advokāta) nolūks vai pienākums apkalpot konfliktējošas intereses var ietekmēt lēmuma pieņēmēja neitralitāti vai objektivitāti.3

[2] Valstī, kurā advokātu skaits nav neizmērojami plašs, izvairīties no interešu konfliktiem, labākajā gadījumā, ir grūti. Maldīga ir doma, ka, limitējot savu praksi kādā noteiktā sfērā, no konfliktiem iespējams izvairīties. Tie rodas visās tiesību nozarēs un praksē vispār. Tādējādi jautājums ir nevis, vai konflikts radīsies, bet gan– kad tas radīsies. Un jautājums tad ir– kā advokātam rīkoties, lai izvairītos no ētiskām un/vai tiesiskām problēmām?4

[3] Ne visi IK nepieļauj pārstāvību. Atslēgas vārdi to nošķiršanai varētu būtu šādi: 1) savlaicīgi identificēt potenciālo un/vai esošo konfliktu, 2) atbilstoši novērtēt to un noteikt, vai un pie kādiem nosacījumiem atklāšana ir atbilstoša un vai IK novēršana ir pieļaujama, 3) sekot attiecīgām procedūrām un standartiem, lai novērstu IK, ja tas ir pieļaujams, 4) sekot attiecīgām procedūrām, lai izbeigtu vai norobežotu pārstāvību, ja novēršana nav iespējama vai arī klients vai cita puse izvēlas nenovērst konfliktu.

komentāri (9)
9 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
rudolfs
9. Februāris 2006 / 19:22
0
ATBILDĒT
Ka advokats piekrītu tezei, ka tiesi vinu interes konflikti ir visnopietnākie.

Pašiem ir gadījies un vairāk negribas.

Zaudejumi un uzticibas zudums, nelaga sajuta utt.

Par to tiešām veerts diskuteet. Nopietna tema, bet piemirsta.
J.B.
8. Februāris 2006 / 15:49
0
ATBILDĒT
Ir pants arī, ka advokāts praktizē individuāli, līdz ar to vinam nevarētu piesiet darbību birojā. Tas ir Vonsoviča specigākais arguments.

Pretejai pusei ir teleoloģiski jāpierāda normu jēga un jāliek pozīcija ar loģiku.

Model Rule labums un izmantošanas iespēja ir tās lielā prakses "pieredze", ko mūsu tiesas nevaretu tik viegli atšūt, neriskējot nokļūt mulkigaa situation.

Bet, jebkurā gadījumā, nepieciešama apjomīga diskusija par šo jaut., kas tiešām nav pētīts. Gribetu dzirdet ari pretejas puses viedokļus.

J.B.
john
8. Februāris 2006 / 12:37
0
ATBILDĒT
LB nevar ar sdavu pārstavi rullēt procesā.

BDO Investt ir visas tiesibas prasīt noraidīt LB advokātu.
JurisB
7. Februāris 2006 / 18:33
0
ATBILDĒT
Kas ir soft-pedal?



Jaunievedums jurid.leksikā, blakus inter alia, ex officio, pro bono utt.???

Labais!



Marika
7. Februāris 2006 / 17:45
0
ATBILDĒT
Manuprāt, R.V. nevar pārstāvet BB, jo ir acimredzams, ka tiek parkapta etika. Un, galvenais, spriedums, kas taps, darbojoties R.V., bus aizdomīgs un neradīs vajadzīgo uzticibu, kas tachu ir mērķis, noveršot IK.

Rakstā gan nedaudz pietruka šīs analīzes, bet saprotams, jo valsts maza, tieši braukt virsū negribas.

Ar mājieniem tikai, ar mājieniem.

bet nu labi.
arch
7. Februāris 2006 / 10:06
0
ATBILDĒT
Nu nevar nepakomentēt šito tēmu ar teicieniem!



Kā tika izgudrota vara stieple?

-Divi advokāti strīdējās par kapeiku.



- Cik juristu vajag, lai nomainītu spuldzīti?

-Vajag 250 - lai panāktu šī jautājuma pētījumu dotācijas.

Anonīms lietotājs
7. Februāris 2006 / 10:03
0
ATBILDĒT
- Kādēļ cirka klauns nejūtas sarūgtināts par savas profesijas izvēli?

-Viņš vismaz nav advokāts
Andrejs
7. Februāris 2006 / 09:54
0
ATBILDĒT
Man liekas, ka ļoti svarīgi būtu uzrakstīt par advokāta konftiem, ja šis maina birojus, par ko meitene minēja, ka te nerakstīs.

Bet ceru, ka šo rakstu noteikti izlasīs tie, kas skata BB lietu. Tak acīmredzams, ka V. laiž muļķi, stāstot par to, ka neko nav redzējis.
jurka
7. Februāris 2006 / 08:26
0
ATBILDĒT
advokatūra un ētika. nesavienojamas lietas.
visi numura raksti
Gustavs Gailis
Skaidrojumi. Viedokļi
Piesardzības principa piemērošana jūras vides aizsardzībai
Piesardzības princips ir salīdzinoši jauns, bet arī Latvijā spēkā esošs tiesību institūts, par kura statusu un saistošo raksturu ne mazums šķēpu lauzts gan akadēmiķu darbos, gan tiesu zālēs. Lai gan minētais princips neattiecas ...
Tiesību prakse
Trešās personas ar patstāvīgiem prasījumiem
Informācija
Turpinās darbu krimināltiesā
Informācija
Tiesībsarga izvirzīšanu noteiks Satversmē
Informācija
Kā tiek pārņemtas direktīvas
AUTORU KATALOGS