ŽURNĀLS Aptauja

22. Decembris 2015 /Nr.50/51 (902/903)

Situācija Latvijas tieslietās 2015. gadā: piesardzīgs pozitīvisms
1 komentāri

Žurnāls "Jurista Vārds" aicināja Latvijas juristus piedalīties aptaujā un paust savu viedokli par norisēm tieslietās aizvadītajā gadā. Procesi tieslietu nozarē 2015. gadā kopumā novērtēti ar 6, kas ir nedaudz virs viduvēja novērtējuma jeb gandrīz labi.

Uz "Jurista Vārda" rīkotās interneta aptaujas 12 jautājumiem atbildēja 157 respondenti. Lielākā daļa no tiem bija sievietes – 109. Tādējādi no visiem aptaujas dalībniekiem 30% ir vīrieši un 70% ir sievietes, vidējais vecums ir 34 gadi, no kā var spriest, ka, visticamāk, aptaujā piedalījās personas arī ar praktisko pieredzi. Turklāt aptaujas respondenti par svarīgāko īpašību juristā uzskata zināšanas. Godīgums ir otrajā vietā, kam seko loģiskā spriestspēja un pieredze. Visbeidzot, vismazākā nozīme aptaujas dalībnieku acīs ir jurista ārējam izskatam.

Atbildes uz jautājumu par iespēju Latvijas tiesās efektīvi īstenot tiesības uz taisnīgu tiesu ir polarizētas divās vienādās grupās. Gandrīz 45% respondentu uzskata, ka, neskatoties uz problēmām, tiesu sistēma Latvijā visumā darbojas taisnīgi. Tajā pašā laikā 48% respondentu uzskata, ka tikai varbūt var īstenot tiesības uz taisnīgu tiesu, jo tas atkarīgs no konkrētās situācijas un tiesas, kurā nonāk lieta. No vienas puses, šis vērtējums ir pozitīvs, jo no tā var secināt, ka problēmas ir tikai atsevišķos sistēmas elementos. No otras puses, vērtējums ir satraucošs, jo sistēma neļauj sasniegt taisnīgumu visiem vienlīdzīgi. Daudz ko izšķir nejaušība vai citi subjektīvi apstākļi. Komentāros norādīts konkrēts priekšlikums – palielināt pieejamību valsts nodrošinātajai juridiskajai palīdzībai. Salīdzinājumā ar citām Eiropas valstīm Latvijā pieejamība ir mazāka.

Kopumā juristi atbalsta ideju par tiesu noslodzes izlīdzināšanu un lietu pārsūtīšanu izskatīšanai uz citām tiesām, tomēr diezgan liela daļa atzīst, ka viņi nesaprot, pēc kādiem principiem nosūtīšana notiek, un tas rada bažas. Līdz ar to var atzīt, ka Tieslietu ministrijas iniciatīva ir pozitīvi vērtēta, tomēr nav veikts pietiekams izskaidrojošais darbs vai arī tiesību normas ir nepietiekami precīzas. Turklāt aptaujas dalībnieki izsaka daudzus priekšlikumus, piemēram, par nokļūšanu uz citu tiesu un e-lietas ieviešanu, lai ar lietas materiāliem var iepazīties neklātienē un nebūtu izdevumi ar lietas materiālu kopēšanu.

komentāri (1)
1 KOMENTĀRS
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
sm.
22. Decembris 2015 / 09:16
1
ATBILDĒT
Interesanti, ka visur aprakstīti aptaujas rezultāti, izņemot attiecībā uz advokātiem, kur iekļauts arī viedoklis (iespējams, lai pārliecinātu tos 75%, kas balsojuši pretēji): „Citu valstu pieredze rāda, ka advokāta procesa ieviešana ir lietderīga. Par neefektīvu tiesas procesu tāpat kāds maksā, un šajā gadījumā – visi nodokļu maksātāji. Pieejamību tiesu sistēmai var risināt ar valsts nodrošināto juridisko palīdzību. Līdz ar to, iespējams, šis jautājums nav pilnībā izdiskutēts un izvērtēts, cik un kā iespējams mazināt risku saistībā ar šo priekšlikumu.” Izskatās, ka JV uzskatījis balsotāju viedokli par nepareizu.
visi numura raksti
Dina Gailīte, Sannija Matule
Intervija
Esam izdarījuši 60 procentus no valdības deklarācijā plānotā  
Pirms pāris nedēļām tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs valsts augstākajām amatpersonām nosūtījis vēstuli, tajā uzsverot, ka "vēlos iedibināt jaunu tradīciju valsts pārvaldē – līdz ar Ministru prezidenta paziņojumu par demisiju ...
1 komentāri
Dina Gailīte, Dace Šulmane
Notikums
Aizritējusi Satversmes tiesas konference
Pirms 19 gadiem, 1996. gadā, Latvijā sāka darboties jaunizveidotais konstitucionālais uzraugs – Satversmes tiesa. Tieši 6. decembris tiek uzskatīts par šīs institūcijas darbības sākumpunktu, jo tad tiesneša zvērestu deva četri ...
Aptauja
Šis gads Latvijas reģionu juristu vērtējumā
Liela daļa mūsu žurnāla lasītāju – advokāti, notāri, tiesu izpildītāji, pašvaldību juristi, dažādu uzņēmumu darbinieki utt. – dzīvo Latvijas reģionos. 2015. gada decembrī reģionu juristus aptaujājām par šo gadu jurista ...
Dina Gailīte
Juridiskā literatūra
Divas jaunas grāmatas kriminālprocesa tiesībās

Pagājušajā nedēļā, 16. decembrī, Latvijas Universitātē tika svinēta Kriminālprocesa likuma (KPL) pirmā desmitgade: notikumam par godu tika atvērtas divas grāmatas un norisinājās zinātniska konference.

1 komentāri
Tieslietu ministrija
Tiesību politika
Vēlas paredzēt zvērinātu notāru tiesības reģistrēt laulības
Pirms pāris nedēļām, 9. decembrī, Tieslietu ministrija Ministru kabinetā ir iesniegusi grozījumus Civillikumā, Notariāta likumā un Civilstāvokļa aktu reģistrācijas likumā, kas noteic zvērinātu notāru tiesības reģistrēt laulības ...
AUTORU KATALOGS