ŽURNĀLS Numura tēma

31. Maijs 2016 /Nr.22 (925)

Studiju darbs kā pieprasīta brīvā tirgus prece
40 komentāri

Līdztekus daudziem sludinājumiem interneta portālos par to, ka pērk un pārdod transportlīdzekļus, stādus un sivēnus, par brīvas apgrozības "preci" kļuvuši arī speciāli izstrādāti studiju procesa darbi – referāti, kursa darbi, kā arī bakalaura vai maģistra grāda iegūšanai nepieciešamie mācību noslēguma darbi. Turklāt līdz ar šādas "preces" pieprasījumu ievērojami paplašinājušās arī juristu nodarbinātības un peļņas iespējas, balstoties uz savām zināšanām un prasmēm, jo, ja vien var ticēt sludinājumos paustajam, augstas raudzes zinātnisko darbu izstrādi visām gaumēm un vajadzībām par atlīdzību sola ne tikai piepelnīties griboši studenti, bet pat juridiskie biroji, izglītības iestāžu pasniedzēji un tiesību zinātņu doktoranti! Un rezultātā šie darbi nonāk augstākās izglītības procesā, tiek aizstāvēti augstskolās, bet pircējs var lepoties ar valsts atzītu, tostarp jurista, diplomu.

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri (40)
40 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
govs
3. Jūnijs 2016 / 19:40
8
ATBILDĒT
vai nav kaut kāda iespēja kā nobanot tādus kā Jurčiks?
Jurčiks > govs
3. Jūnijs 2016 / 21:17
1
ATBILDĒT
O, liberastu ideoloģijas fans ierunājās. Ja nav pretargumentu, tad jānobano. Īzī...
Jurčiks > Jurčiks
4. Jūnijs 2016 / 10:33
3
ATBILDĒT
P.S. Virtuālos pretiniekus nobanot, reālos - nošaut, vai ne? Gluži kā Staļins... Vienīgi viņam nebija virtuālo pretinieku. Un PATS interesantākais, ka šādi ļautiņi vārdos ir par absolūtām cilvēktiesībām. Lūk, jums ilustrācijai liberastisma vieplis visā tā pretīgumā...
Hm > Jurčiks
6. Jūnijs 2016 / 01:01
0
ATBILDĒT
Pēc izteiksmes manieres atgādināt Juri no Strasbūras.
Jurčiks > Hm
6. Jūnijs 2016 / 08:04
1
ATBILDĒT
Vēl viens nespējīgais izteikties par tēmu...
Zintis
2. Jūnijs 2016 / 15:44
2
ATBILDĒT
LU prakse ir vairāk formalitāte, nekā reāla iespēja. Kārtējais Latvijas ķeksīša piemērs. LU neinteresē kvalitatīvs rezultāts. Negribas pat minēt Vācijas un citu valstu piemērus, jo salīdzinājumā ar tiem Latvijā nav prakses!!!
Trainee > Zintis
2. Jūnijs 2016 / 18:13
0
ATBILDĒT
Vai ar Vāciju vispār ir korekti salīdzināt? Tur taču prakšu un pat izglītības sistēma ir pilnīgi citādāka, nav pat teikts, ka labāka.

Piemēram, ja abstrahējamies no jurisprudences, tad inženierijā mums vienkārši trūkst kapacitātes nodrošināt pasaules līmeņa prakses. Mums nav nevienas sevi cienošas pasaules klases vai pat Eiropas apjoma rūpnīcas, kurā mēs radām vērā ņemamu PVN. Līdz ar to, vai šāds salīdzinājums ir korekts? No manas pieredzes, šķiet, nē, bet labojiet, ja kļūdos.
Zintis > Trainee
3. Jūnijs 2016 / 10:03
0
ATBILDĒT
Daļēji pierītu, bet es domāju šauri - juristu studijas. Nav nekādu šaubu, ka Vācijā juristu studijas ir gaismas gadu labākas nekā Latvijā. Pats esmu gājis cauro abām un varu salīdzināt. Izglītības sistēma atšķirības būtiski neietekmē pašu svarīgāko - pasniedzēju un stundetu attieksmip ret studijām un darbu. Latvijā tiešibu zintāne ir hobijs; LU JF nav zinātnes universitātes fakultāte, bet papildus darba vieta jeb caurstaigājama iestāde, kurā cik ātri ieskrien, tik ātri izskrien.
Trainee
1. Jūnijs 2016 / 23:13
4
ATBILDĒT
Prakses augstskolā vajadzētu būt izvēleis veidā, ja es strādāju juridiskajā profesijā jau no 2. kursa, tad pēc 3 gadiem man vairs nav aktuāli iet praksi prokuratūrā, šujot lietas.

Savukārt par plaģiātu, vēl bakalaurā pagājušajā gadā mūsu Vainas pzainējs izlaida cauri pašplaģiātu no citas augstskolas, problēma jau nav plaģiātu pieķeršanā, bet attieksmē pret viņiem un mācībspēka ieinteresētībā palīdzēt studentiem radīt ko jaunu.

Kad LU un citas universitātes beigs veidot kursus tikai priekš pasniedzēju slodzes vai akreditācijas saņemšanas, mainīsies arī attieksme no studentiem. Kā universitātes izpildi tikai formālas prasības, tā studenti. :)
Sisidra
1. Jūnijs 2016 / 21:25
7
ATBILDĒT
Kāda velna pēc vispār vajadzīgi tie diplomdarbi? Es saprotu, ka doktora darbs ir nopietns pētījums. Bet bakalaura un maģistra darbs būs tikai citu darbu sakompilējums un nekas vairāk. Prasta prakses atskaite ir daudz vērtīgāka.
Baraks Osama > Sisidra
2. Jūnijs 2016 / 10:00
1
ATBILDĒT
Darbi nav vajadzīgi vienā gadījumā - ja universitāti un augstskolu uzskata par tikai tādu specializētu arodskolu, kur students paralēli darbam aiziet piestaigāt uz kursiem, saņem diplomu un pa galvu pa kaklu nu jau kā diplomēts jurists metas pelnīt naudu un taisīt karjeru. Diemžēl netrūkst tādu, kas tieši tā arī uzskata. Man ir nedaudz idealizētāks skatījums uz to visu un cerība, ka universitātes kādreiz uztvers kā konkrētās zinātņu nozares izcilības centrus, kur ar pētniecību nenodarbojas tikai tādēļ, ka ministrs vai klients kaut ko pasūtījis, bet tādēļ, ka zinātni uzskata par savu sūtību, kurā cenšas ievadīt arī visus studējošos.
Sisidra > Baraks Osama
2. Jūnijs 2016 / 12:57
2
ATBILDĒT
Kāds tur "izcilības centrs" bakalauriem un maģistriem? Kā pasniedzējs pats no saviem studentiem neprasu nekādu pētniecību. Ko tad tādu oriģinālu viņi izpētīs? Vienīgais, kam noder tie rakstu darbi, ir treniņš rakstīšanai akadēmiskā formātā un kaut ko vairāk par tēmu palasīt.
Jurčiks > Sisidra
2. Jūnijs 2016 / 09:28
2
ATBILDĒT
Darbi ir vajadzīgi, jo kā citādi iemācīt studentu patstāvīgi meklēt, apkopot. sistematizēt un analizēt informāciju? Nav jau citu variantu.

Problēma ir drusku cita. LU mācībspēki 90% gadījumu nesaprot, ka bakalaura darbam jāatšķiras no maģistra darba un ka arī doktora disertācijai jāatšķiras no maģistra darba. Nevar no 3.kursa studenta prasīt briesmīgas inovācijas un domu lidojumu, jo šajā izglītības stadijā galvenais ir iemācīt pamatiemaņas.

Maģistra darbā, savukārt, jau var prasīt oriģinalitāti, augstāku domas lidojumu, novitāti.

Doktora darba ir jābūt PILNĪBĀ oriģinālam, ar dziļu pētājamā jautājuma izpratni gan dogmatiskajā, gan juridiskās tehnikas, gan tiesību filozofijas plāksnē.

Diemžēl bakalaurus liela daļa pasniedzēju čakarē kā maģistrus, prasot no viņiem to, uz ko bakalauri nav vēl gatavoti. Savukārt doktoru disertācijas 95% gadījumu ir tāda normāla maģistra darba līmenī. Dažas pat to līmeni nesasniedz...
fidelio
1. Jūnijs 2016 / 13:17
0
ATBILDĒT
Ja studenti par divās dienās uzrakstītu studiju darbu var dabūt 8, tad kāpēc gan nepamēģināt laimi arī bakalaurā vai maģistrā, pašiem nerakstot neko.
sm.
31. Maijs 2016 / 17:25
9
ATBILDĒT
Nepopulārs viedoklis, bet man nekad plaģiātisms nav šķitis nekas ļoti nosodāms. Jo tāpat bieži tās idejas, uz kuru autoriem it kā ir jāatsaucas, ir patstāvīgi izdomājamas. Un katra ideja ir ņemta no kāda cita idejas, un vispār visas zināšanas pieder cilvēcei ;)

Citreiz ir tā, ka tu izlasi daudz avotus, un vairs nezini, kas to teica. Un tev pašam izveidojas savs viedoklis, ko uzraksti. Un kā lai tu tagad saliec atsauces? Tā ir mana personīgā problēma - par daudz savu domu, par maz atsauču.

Par spīti tam, atbalstu atsaukties uz faktiem, kā arī unikālām domām ar zinātnisku/finansiālu vērtību.
Baraks Osama > sm.
31. Maijs 2016 / 18:01
0
ATBILDĒT
Manās acīs plaģiātisma nosodīšana ir tāda kā nodeva jaunu ideju un atklājumu autoriem, lai ļautu sabiedrībai atcerēties, kam jāpateicas par ieguldītu darbu. Piemēram, kāds ir pūlējies un veicis plašu aptauju vai zinātniskus eksperimentus. Nu nav ētiski uz to rezultātiem atsaukties, liekot domāt, ka tie patiesībā ir tavējie. Idejas un abstraktas lietas, protams, neatkarīgi var ienākt prātā vairākiem, bet tas tad arī būs nojaušams no pārējā darba, jo kaut kādās lietās viedoklis un pamatojums atšķirsies, pretējā gadījumā tā nav jaunrade.

Protams, arī nejaušs plaģiātisms vienmēr būs risks. Es gan saprotu, ka runa ir par smagiem gadījumiem. Ja pāris reizes sanāks kādu teikumu noformulēt tāpat kā profesoram vai kursabiedram, diez vai sanāks kādas nepatikšanas. Bet ir jau cilvēki, kas pārkopē desmitiem šādu teikumu, pat veselas lappuses un nodaļas, pamainot labākajā gadījumā dažus vārdus.
Maija
31. Maijs 2016 / 16:17
0
ATBILDĒT
kāpēc studiju darbs? mums ir arī advokāti, kuri to rullē :)
nevārds
31. Maijs 2016 / 16:07
0
ATBILDĒT
Skola sākas ar skolotāju. Kāds skolotājs, tādi skolnieki. Prakses lāgā nav ne vienam, ne otram, pa visiem mēģina kaut ko sakombinēt, lai gudrāk izskatās.
Jurčiks
31. Maijs 2016 / 15:11
8
ATBILDĒT
Par plaģiātismu un tā sekmēšanu:
1) studentus - pie pirmās reizes ārā no augstsjkolas bez atgriešanās tiesībām;
2) augstskolu pasniedzējus, kuri raksta studentiem darbus - atlaist no darba par darba devēja apkrāpšanu (uzticības zaudēšanas pants)
3) juridiskos birojus - klapēt ciet, advokātus izslēgt no kolēģijas.

Jurista darbs ir cienījams TIKAI tik ilgi, kamēr tas kalpo taisnīgumam. Radījumam, kurš to nesaprot, nav vietas juristu rindās...
Dzēsts lietotājs > Jurčiks
31. Maijs 2016 / 15:30
16
ATBILDĒT
Nu šitas jau izklausās pēc tautas masu brēkāšanas Delfos - nošaut, pakārt aiz olām, konfiscēt un nosūtīt uz kūdras purviem.
RĀDĪT VĒL KOMENTĀRUS / 20
visi numura raksti
Dina Gailīte, Vija Kalniņa
Notikums
Pareizā līdzsvara meklējumos: starp untumainu aktīvismu un bailīgu pašierobežošanos  
Šis gads Satversmes tiesai aizrit 20 gadu jubilejas zīmē – 1996. gadā noslēdzās tiesas izveidošanas process: tika pieņemts Satversmes tiesas likums un grozījumi Satversmes 85. pantā, kā arī iecelti pirmie seši Satversmes tiesas ...
Sintija Sudmale
Numura tēma
Kompleksas plaģiāta ierobežošanas nepieciešamība Latvijas augstskolās jeb noklusētais par plaģiātu
Rakstā aplūkota akadēmiskā plaģiāta (plaģiātisma) problēma Latvijas augstskolās, uzsverot tā kompleksas ierobežošanas nepieciešamību, kas mērķtiecīgā un savstarpēji salāgotā kopumā iekļautu dažādus līdzekļus – ...
Rihards Gulbis
Numura tēma
Rēgu rakstnieku darbība akadēmiskajā jomā – autortiesību un tikumības apsvērumi
Rēgu rakstnieku (ghostwriter) fenomens ir plaši sastopams dažādās cilvēka intelektuālās un radošās darbības jomās, taču tieši akadēmiskajā jomā tas raisa visasākās diskusijas par attiecīgās darbības pieļaujamību un ...
Numura tēma
Plaģiāts studiju procesa darbos: kā konstatēt un novērst
Viedokli par plaģiāta jautājumu augstākās izglītības ieguves kontekstā, tai skaitā arī par tīmeklī plaši piedāvāto tiesību zinātnes studiju procesa darbu pirkšanu un pārdošanu, pauž Latvijas Universitātes Juridiskās ...
Gunta Bambāne, Anna Bogdanova
Tiesību prakse
EST judikatūras apkopojums par patvēruma meklētājiem
Kamēr dalībvalstu valdības un Eiropas Savienības (turpmāk – ES) institūcijas diskutē par bēgļu sadales jautājumiem,1 tikmēr Eiropas Savienības Tiesa (turpmāk – EST) jau ir sniegusi vairākas norādes, kā rīkoties dalībvalstu ...
AUTORU KATALOGS