ŽURNĀLS Studenta Vārds

9. Decembris 2019 15:42:53 /Nr.

Augstākajā tiesā noskaidroti konstitucionālās tiesas procesa izspēles fināla uzvarētāji

 

Sestdien, 7. decembrī, Augstākajā tiesā  notika profesora Kārļa Dišlera konstitucionālās tiesas procesa izspēles fināls. Tajā piedalījās divas Latvijas Universitātes studentu komandas. Komandu sacensībā uzvaru guva Gabriela Šantare un Maira Pužule ar komandu “Ceturtā pakāpe”. Otro vietu ieguva Ņikita Kovaļovs, Arianda Jonāne un Agnese Pūga  ar komandu “Kapteinis Grants”.

Fināla tiesas procesa izspēles tiesneši – Satversmes tiesas padomnieks Kristaps Tamužs, Augstākās tiesas (Senāta) Administratīvo lietu departamenta priekšsēdētāja Veronika Krūmiņa, Satversmes tiesas tiesnese Daiga Rezevska, zvērināts advokāts Lauris Liepa, Ministru kabineta pārstāve starptautiskajās cilvēktiesību institūcijās Kristīne Līce, Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Juridiskās tālākizglītības un profesionālās pilnveides centra direktore Kristīne Strada-Rozenberga un zvērināts advokāts Sandis Bērtaitis.

Prof. K. Dišlera tiesu izspēle konstitucionālajās tiesībās norisinājās jau 21. reizi. Šogad studentiem bija jāsniedz argumenti par likuma normu atbilstību tiesiskuma principam, varas dalīšanas principa nozīmi Satversmes 92. panta ietvaros, kā arī jāizsver starptautisko konsulāro tiesību normu un kriminālprocesuālo darbību intereses. Kāzuss bija aizraujošs ne tikai no materiālo tiesību puses, bet arī no Satversmes tiesas procesa. Proti, komandu dalībniekiem bija jāizvirza argumenti par abstraktās konstitucionālās kontroles ietvaros iesniegtā pieteikuma pieņemamību izskatīšanai pēc būtības un jautājumiem, kas saistīti ar pagaidu noregulējuma svaru Satversmes tiesas procesā.

Balstoties uz iesniegtajiem rakstiskajiem risinājumiem, uz izspēles mutvārdu daļu tika izvirzītas astoņas komandas, kuras 6. decembrī sacentās priekšsacīkstēs Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes un Rīgas Juridiskās augstskolas telpās. 7. decembrī labākie studenti turpināja cīņu ceturtdaļfinālos un pusfinālos. Labākā komanda tika noskaidrota finālā Augstākajā tiesā.

Tradīcijām bagātā profesora Kārļa Dišlera konstitucionālās tiesas procesa izspēle ik gadu, jau kopš pašām pirmajām izspēlēm 1999. gadā, pulcē Latvijas augstskolu tiesību zinātņu studentus, kuri aizrautīgi risina tieši viņiem radītu kāzusu, kas atspoguļo lielākās mīklas Latvijas tiesībzinātnieku vidū. Tās ir lielisks ieguldījums studentu praktisko iemaņu un pētniecības prasmju attīstībai.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
AUTORU KATALOGS