JAUNUMI

10. Jūnijs 2021 / 14:52

Saeimā pieņemts TM rosinājums iesaldēt kadastrālās vērtības līdz 2025. gadam

Ceturtdien, 10. jūnijā, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, atbalstot Tieslietu ministrijas izstrādāto priekšlikumu iesaldēt kadastrālās vērtības līdz 2025. gadam.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns uzsver: "Jaunas kadastrālās vērtības nestāsies spēkā, kamēr Finanšu ministrija nav īstenojusi jau pirms gada solīto nekustamā īpašuma nodokļa reformu. Kamēr vien būšu tieslietu ministrs, turpināsim uzstāt uz nepieciešamību atcelt nekustamā īpašuma nodokli primārajiem mājokļiem un samazinājumu komersantiem."

"Kamēr Saeimas un valdības vairākums nav vienojies par visaptverošu nekustamā īpašuma nodokļa sistēmas pārskatīšanu, kas nodrošinātu iedzīvotājiem un uzņēmējiem taisnīgu un panesamu nodokļu slogu, kadastrālo vērtību pieaugumu nevajadzētu pieļaut," iepriekš akcentēja par likumprojekta virzību Saeimā atbildīgās Juridiskās komisijas priekšsēdētājs Juris Jurašs, norādot, ka Latvijā nekustamā īpašuma nodokļa apmērs ir saistīts ar īpašuma kadastrālo vērtību. Līdz šim kadastrālās vērtības bija iesaldētas, lai novērstu nekustamā īpašuma nodokļa pieaugumu.

Kadastrālo vērtību bāzi 2025.– 2028. gadam apstiprinās līdz 2023. gada 30. jūnijam. Ar grozījumiem noteikts uzdevums Ministru kabinetam līdz 2024. gada 31. janvārim iesniegt Saeimai likumprojektu, kas saistībā ar kadastrālo vērtību bāzes izmaiņām paredzēs samērīgu nekustamā īpašuma nodokli un kas stāsies spēkā vienlaikus ar jauno kadastrālo vērtību bāzi.

Likumprojektā būs jānosaka samērīgs nekustamā īpašuma nodokļa slogs dzīvokļu īpašumiem un dzīvojamām mājām, ja tos neizmanto saimnieciskās darbības veikšanai, kā arī zemei, tostarp lauksaimniecībā izmantojamai zemei, samazinot nekustamā īpašuma nodokļa likmi.

Jau ziņots, ka Tieslietu ministrija nevirzīja jaunās publiskotās kadastrālās vērtības uz apstiprināšanu Ministru kabinetā, kamēr Finanšu ministrija nav veikusi nekustamā īpašuma nodokļa reformu. Jaunās kadastrālās vērtības Tieslietu ministrija sadarbībā ar Valsts zemes dienestu izstrādāja ar mērķi uzlabot kadastrālās vērtēšanas metodiku, nodrošinot sabiedrību ar kvalitatīvu, taisnīgu un atbilstoši nekustamā īpašuma tirgus informācijai noteiktu kadastrālo vērtību visiem nekustamajiem īpašumiem.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
28. Marts / 14:19
Senāts vērtē: vai dienesta stāvokļa ļaunprātīga izmantošana ir radījusi būtisku kaitējumu
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
AUTORU KATALOGS