JAUNUMI Nolēmumu izpilde

26. Jūnijs 2019 / 11:40

No 1. jūlija uzsāks e-piedziņu uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs

No šā gada 1. jūlija piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem būs veicama Civilprocesa likuma 599.1 pantā noteiktajā kārtībā. Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk piedziņas vēršana uz naudas līdzekļiem kredītiestādēs vai pie citiem maksājumu pakalpojumu sniedzējiem notiks tikai elektroniskā veidā. Tas nozīmē, ka dati par parādnieka kontiem kredītiestādēs, kā arī rīkojumi par naudas līdzekļu apķīlāšanu tiks pieprasīti un nosūtīti tikai elektroniski, izmantojot Valsts informācijas sistēmu.

“Jaunā kārtība būtiski paātrinās informācijas apmaiņu starp zvērinātiem tiesu izpildītājiem un kredītiestādēm. Vairs nebūs nepieciešams gatavot dokumentus un sūtīt tos pa pastu vai e-pastu. Tādējādi tiks ietaupīts ne vien laiks un līdzekļi, bet samazināsies arī iespējamo manuālo kļūdu skaits un palielināsies datu drošība, jo datu apstrādē būs iesaistīts mazāks cilvēku loks,” norāda Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padomes priekšsēdētāja Iveta Kruka.

Uzsākot piedziņu uz parādnieka naudas līdzekļiem, zvērināts tiesu izpildītājs vispirms iegūst ziņas no Kontu reģistra par parādnieka kontiem kredītiestādēs. Pēc tam tiesu izpildītājs Izpildu lietu reģistrā sagatavo un elektroniski nosūta attiecīgajām kredītiestādēm rīkojumu par naudas līdzekļu apķīlāšanu rīkojumā norādītajā apmērā.

Vienai no kredītiestādēm tiesu izpildītājs rīkojumā uzdod saglabāt parādnieka – fiziskas personas – rīcībā naudas summu vienas minimālās mēneša darba algas (430 EUR) apmērā (uzturlīdzekļu piedziņas gadījumā tiek saglabāta puse no vienas minimālās mēneša darba algas – 215 EUR). Ja parādniekam – fiziskajai personai – ir atvērti vairāki konti, tad ir svarīgi sadarboties ar zvērinātu tiesu izpildītāju un savlaicīgi informēt viņu par kontu, kurā saglabājama neapķīlājamā naudas summa.

Kredītiestādēm trīs darba dienu laikā jānosūta zvērinātajam tiesu izpildītājam uz Izpildu lietu reģistru atbilde par apķīlātās summas apmēru. Pēc tam tiesu izpildītājs dod rīkojumu pārskaitīt apķīlātos līdzekļus viņa depozīta kontā Valsts kasē, vienlaikus parūpējoties par to, lai apķīlātie līdzekļi, kas pārsniedz piedzenamo summu, nekavējoties tiktu atbrīvoti no apķīlājuma.

 

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
27. Marts / 16:59
Senāts skaidro ceļu satiksmes negadījumā cietušajam radītā morālā kaitējuma atlīdzības piedziņas kārtību
27. Marts / 15:40
Lietā par dižkoka nozāģēšanu stājas spēkā notiesājošs spriedums
27. Marts / 14:30
Senāts skaidro, kas ir dome un kas ir administrācija
27. Marts / 14:15
Saeimas Juridiskā komisija neatbalsta ģenerālprokurora piedāvātos grozījumus Krimināllikumā saistībā ar aizliegtu vienošanos publiskā iepirkuma procedūrā
27. Marts / 14:13
Tiesnešus par valsts drošības jautājumiem informē Satversmes aizsardzības biroja speciālisti
AUTORU KATALOGS