JAUNUMI

20. Maijs 2022 / 19:56

Jānis Bordāns: Efektīvas, kvalitatīvas un neatkarīgas tiesas vienmēr ir bijusi Tieslietu ministrijas prioritāte
Ilmārs Znotiņš, VPK

Piektdien, 20. maijā, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns piedalījās ikgadējā Latvijas tiesnešu konferencē, kuras tēma šogad ir tiesu neatkarība demokrātiskas sabiedrības interesēs.

Savā uzrunā tieslietu ministrs Jānis Bordāns pateicās Latvijas tiesnešiem par godprātīgo darbu, pildot amata pienākumus pēc labākās sirdsapziņas. “Pēdējie divi gadi ir bijuši izaicinājumiem bagāti un katram no mums ir prasījuši mainīt ierasto darba formu, apgūt jaunus digitālos rīkus un spēt tos efektīvi izmantot. Esmu pārliecināts, ka šīs grūtības ir tikai veicinājušas mūsu kopējo attīstību un darba efektivitāti,” akcentē J. Bordāns. Vienlaikus tieslietu ministrs uzsvēra, ka “mums jāturpina attīstīties, mēs šobrīd tikai uzsākam ceļu uz digitālas sabiedrības dzīvi. Arī tiesām, tāpat kā visai sabiedrībai, ir jāiet līdzi laikam, tāpēc jāsāk veidot likumu sistēma digitālajai videi.”

Novērtējot paveikto, J. Bordāns uzsvēra: “Mūsu kopējā atbildība sabiedrības priekšā ir radīt un ieviest risinājumus, lai tiesas var efektīvi veikt savas funkcijas arī šādos ārkārtējos apstākļos. Es redzu, ka mums tas ir izdevies. Efektīvu tiesu sistēmu raksturo tādi kritēriji kā neatkarība, kvalitāte un saprātīgi lietu izskatīšanas termiņi. Ārvalstu ekspertu novērtējums, piemēram, Eiropas Komisijas pēdējais publiskotais ziņojums par tiesiskumu attiecībā uz Latviju norāda uz pozitīvām tendencēm visu triju rādītāju attīstībā, īpaši izceļot tieslietu sistēmas digitalizāciju.”

Runājot par turpmākajiem izaicinājumiem, tieslietu ministrs akcentēja vairākus nozīmīgus projektus. Pirmkārt, Tieslietu akadēmijas izveide līdz 2025. gadam, lai veidotu ilgtspējīgu, stabilu un uz izcilību vērsta kvalifikācijas celšanas sistēmu, kas ir būtiska efektīvas tieslietu sistēmas un tiesiskas valsts sastāvdaļa. Otrkārt, E-lietas projekta 2. kārta, kuras ietvaros plānoti būtiski papildinājumi elektronisko tiesvedību norisē iesaistīto informācijas sistēmu funkcionalitātēm, gan, protams, darbs pie tiesu efektivitātes jautājumiem. Savā runā tieslietu ministrs norādīja, ka vienmēr ir vieta jautājumam “Vai mēs varam strādāt efektīvāk?”. “Esmu pārliecināts, ka strādājot kopā un izmantojot katra stiprās puses un pieredzi, mēs sasniegsim gan šos mērķus, gan citus mērķus. Sabiedrības prasība pēc efektīvas, kvalitatīvas un neatkarīgas tiesas vienmēr ir bijusi Tieslietu ministrijas prioritāte,” uzsvēra J. Bordāns.

Attiecībā uz šī gada konferences tēmu par tiesu neatkarību J. Bordāns uzsvēra, ka neatkarības garantijas nav meklējamas varas koncentrēšanā vienās rokās un varas pašizolācijā gan no sabiedrības, gan citām valsts varām. Demokrātiskā valstī valsts varas atzari līdzsvaro viens otru, neviens no tiem nav augstāks vai dominējošs pār pārējiem, neviens no tiem nevar pastāvēt izolēti. Tāpēc savstarpējā mijiedarbība, ministra ieskatā, ir attīstības priekšnosacījums, nevis neatkarības ietekmēšana, attiecinot to uz visiem trim valsts varas atzariem, uzsvēra J. Bordāns.

komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
jaunumi
19. Aprīlis / 17:54
TM rosina paredzēt kriminālatbildību par nelikumīgu finansējumu politiskajām partijām, sākot no 10 minimālajām mēnešalgām
19. Aprīlis / 16:42
Satversmes tiesa stiprina dialogu ar Eiropas Cilvēktiesību tiesu
19. Aprīlis / 10:29
Noslēdzas tiesvedība vienā no politiskās partijas „Latvijas attīstībai” finansēšanas lietām
19. Aprīlis / 09:13
Tieslietu padomes priekšsēdētājs Aigars Strupišs piedalīsies Eiropas Tieslietu padomju asociācijas valdes sēdē
18. Aprīlis / 13:10
Saeima 2. lasījumā atbalsta kadastra likuma izmaiņas, iedzīvotājiem nekustamā īpašuma nodokļa maksājumi nepieaugs
AUTORU KATALOGS