ŽURNĀLS Diskusija

21. Aprīlis 2009 /Nr.16 (559)

Jāsaglabā abi formāti: elektroniskais un papīra
Ilze Pilsētniece
Latvijas Zvērinātu notāru padomes priekšsēdētāja 

1. Manā ieskatā, ir divu veidu "oficiāla informācija". Pirmkārt, tā, kuru sniegt ir likumdevēja, valsts pārvaldes iestāžu vai amatpersonu pienākums. Tie ir ārējie normatīvie akti, kā arī informācija, kuras publiska sniegšana (izsludināšana) noteikta ar likumu. (Piemēram, publiskie iepirkumi, pilnvaru atsaukumu un mantojuma atklāšanās izsludināšana u. tml.). Otrkārt, tā ir informācija, kuru likums neprasa publiskot, bet kura tomēr var tikt izsludināta, jo skar lielas valsts iedzīvotāju daļas intereses. Šādas informācijas publicēšanas lietderību izvērtē pati iestāde vai amatpersona (šeit pieskaitāmi arī iekšējie normatīvie akti).

2. Domāju, ka jāsaglabā abi oficiālās publikācijas formāti: gan elektroniskais, gan papīra. Neuzskatu, ka oficiālajai informācijai noteikti jābūt bezmaksas.

3. No lietderības apsvērumiem informācijai ir jābūt pieejamai vienā oficiālā interneta vietnē. Pretējā gadījumā var rasties neskaidrības, pārpratumi, arī izdevumi.

4. Valsts oficiālā informācija ir sniedzama nepastarpināti, un šī funkcija, manuprāt, nav nododama privātajam sektoram. Ja šāds lēmums tomēr tiek pieņemts, liela uzmanība pievēršama līgumam, kas tiks slēgts par šā pakalpojuma sniegšanu, tai skaitā valsts institūciju kontrolei pār šīs funkcijas veikšanu, kā arī reglamentējot materiālo atbildību.

 

VĒL PAR ŠO TĒMU
komentāri
0 KOMENTĀRI
TAVA ATBILDE :
VĀRDS
3000
IENĀKT:
KOMENTĒŠANAS NOTEIKUMI
visi numura raksti
Diskusija
Ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības
Satversmes 90. pants noteic, ka ikvienam ir tiesības zināt savas tiesības. Satversmes tiesa savā praksē ir norādījusi: "Šī konstitucionālā norma ievada Satversmē ietverto pamattiesību katalogu un norāda uz nozīmi, kādu šīs ...
2 komentāri
Egils Levits
Diskusija
Valsts oficiālās informācijas pasniegšanai nedrīkst pieiet formāli
3 komentāri
Gunārs Kusiņš
Diskusija
Oficiālā izsludināšana ir aktīva darbība ar mērķi sasniegt adresātu
11 komentāri
Gunārs Kūtris
Diskusija
Valsts ir apsolījusies, ka nodrošinās, lai visi zinātu savas tiesības
6 komentāri
Kristīne Jarinovska
Diskusija
Oficiāla publikācija ir valsts funkcija, ko nevar nodot privātpersonas kompetencē
AUTORU KATALOGS